Imamo 1.200 novozaposlenih svakog mjeseca, ali se to još ne osjeti

Bosna i Hercegovina
 Imamo 1.200 novozaposlenih svakog mjeseca, ali se to još ne osjeti
Nema više one pozitivne stege međunarodne zajednice i sve je sada na nama, mada mnogi isprobavaju razne scenarije i dokle u takvoj situaciji mogu ići.

Nema više one pozitivne stege međunarodne zajednice i sve je sada na nama, mada mnogi isprobavaju razne scenarije i dokle u takvoj situaciji mogu ići. Međutim, samo na bazi sazrijevanja, usklađivanja interesa i odgovornosti moći ćemo graditi buduće odnose, naglasio je Izetbegović
 
Unatoč svim problemima, BiH ipak napreduje prema Evropskoj uniji (EU) i NATO-u, te su joj svi vitalni ekonomski parametri pozitivni, izjavio je član Predsjedništva BiH i predsjednik SDA Bakir Izetbegović u Travniku, gdje je bio uvodničar na tribini "Odgovor SDA na aktualna politička pitanja" koju je organizirao Općinski odbor SDA Travnik.
 
- Pesimistično predstavljamo stanje u BiH, a imamo mir koji znači i stabilnost. Uz to, BiH je prošle godine prikupila 800 miliona KM direktnih i indirektnih poreza preko plana, a porast turističkih posjeta je 20 posto iznad planiranog. Prema podacima zavoda za statistiku, svakog mjeseca imamo 1.200 novouposlenih u realnom sektoru, što se, naravno, još ne osjeti, jer ako od deset ljudi zaposlite jednog, imate i dalje devet nezadovoljnih - istaknuo je Izetbegović.
 
Izetbegović je naglasio da BiH ima svoje probleme, a među njima je i taj što nema više tako snažnog prisustva međunarodne zajednice koja je, kako je rekao, ranije dovodila u red one koji prave probleme.
 
- Nema više one pozitivne stege međunarodne zajednice i sve je sada na nama, mada mnogi isprobavaju razne scenarije i dokle u takvoj situaciji mogu ići. Međutim, samo na bazi sazrijevanja, usklađivanja interesa i odgovornosti moći ćemo graditi buduće odnose - naglasio je Izetbegović.
 
Kako je rekao, i u narednom periodu se očekuju problemi i krize, ali oni mogu biti šansa da se konačno dođe do kvalitetnih i stabilnih odnosa, kako bi se iskoristili obilni resursi koje BiH ima i zaustavilo iseljavanje mladih.
 
Govoreći na tribini "Odgovor SDA na aktualna politička pitanja", Izetbegović je, među ostalim, rekao da ta stranka čini sve da popravi odnose sa HDZ-om BiH, strankama iz Republike Srpske i predsjednikom Saveza za bolju budućnost Fahrudinom Radončićem, ali je naglasio da mnogi izmišljaju greške, te namjerno negiraju uspjehe SDA.
 
- Razlog zašto se ujedinjuju protiv nas je taj što SDA stoji na putu njihovih sebičnih i štetnih ciljeva. Međutim, mora biti jasno da SDA neće dopustiti nikakve nove entitete, niti cijepanje države, jer je država jača od političara - naglasio je Izetbegović.
 
Tribini u Travniku prisustvovali su, pored ostalih, premijer Federacije BiH Fadil Novalić, premijer SBK i predsjednik Općinskog odbora SDA Travnik Tahir Lendo, te predsjednik Kantonalnog odbora SDA SBK Asim Mekić.


Fena

Ne propustite