Proizvođači rade OVO kako bi sok od naranče imao ukus naranče

Zanimljivosti
Proizvođači rade OVO kako bi sok od naranče imao ukus naranče
Sokovi su postali bezukusni, sadrže arome, a od prirodnog ukusa voća ni traga

Napraviti sok od naranče nije komplikovano ako to radite kod kuće. Pouzdano znate da u vašem soku nema ničeg drugog do 100 % naranče.

Ali kada su neke kompanije u pitanju to je izgleda veoma komplikovano. Sokovi su postali bezukusni, sadrže arome, a od prirodnog ukusa ni traga.

Sve počinje sa uklanjanjem kiseonika dok se sokovi skladište u velikim kazanima. Razlog za uklanjanje kiseonika je dužina trajanja soka, a da se ne pokvari.
Problem nastaje kada se uklanjanjem kiseonika ukloni i prirodan ukus naranče. Ukloniti prirodan ukus, da bi se koristio vještački, nema nikakvog smisla.  Ali za kompanije to itekako ima smisla.

Svaka od tih kompanija vrlo svjesno kreira vještački ukus koji će biti zaštitni znak jednog brenda i često unajmljuje ljude koji su zaslužni za pravljenje parfema za poznate modne kuće kako bi dobila specifičan “ukus” naranče kako bi se razlikovali od konkurencije.

Trebalo bi dobro da pogledate šta piše najsitnijim slovima na poleđini vašeg omiljenog soka. Naranča 100%  ili dodata vještačka aroma.

Izvor:telegraf.rs

Ne propustite