Nezavisni stav

Vakcinacija ili ne?!

Objavljeno:04.11.2014 - 17:22
A A A Times Arial

Nema roditelja koji se nije zabrinuo prije svake vakcinacije djeteta. Znamo i zašto! Svi smo se naslušali o raznim nuspojavama, neželjenim dejstvima vakcina, raznim negativnim reakcijama, temperaturi, neutješnom plaču, otoku i bolu.

Pored toga, imamo situaciju da se u jednoj godini tri puta mijenja vakcina, pa se prvo koristi trovalentna, pa pređemo na petovalentnu, jer je ona, eto, bolja zbog manjeg broja uboda, ali se onda ipak predomislimo i vratimo na trovalentnu?!

Svaki roditelj bi nakon ovakvih obrta, a računajući i razne priče u kojima djeca nakon vakcinisanja imaju zdravstvene probleme bio zabrinut i neodlučan.

Prirodno je i da, plašeći se teških nuspojava, odluče da vakcinaciju urade u privatnim klinikama, pa i u inostranstvu, jer smatraju da je to sigurnije nego vakcina koja se kod nas koristi.
Zbog svega toga za očekivati je da su roditelji uplašeni i zbunjeni i da se u toj panici odlučuju na najgoru moguću soluciju, odnosno da potpuno odbiju da vakcinišu djecu.

U svemu tome mislim da je najbitnije naglasiti upravo važnost redovne vakcinacije, odnosno da je to jedini i najsigurniji način da se ne vrate velike i ozbiljne bolesti, koje su iskorijenjene upravo zahvaljujući vakcinisanju, pišu "Nezavisne novine".

Ne treba podsjećati šta su difterija, tetanus, veliki kašalj i koliko pogubni mogu biti, kao i za koliko kratko vrijeme bi izazvali epidemiju masovnih razmjera.

Zato svi nadležni, kao i mi sami ovo konstantno treba da imamo na umu i da ne pokušavamo na svoju ruku donositi odluke koje mogu ugroziti dječji život.