NOVI.BA NAJAVA Večeras počinje veliko finale NBA lige: LeBron James i njegovi Cavaliersi ili super ekipa Golden Statea?

Košarka
NOVI.BA NAJAVA Večeras počinje veliko finale NBA lige: LeBron James i njegovi Cavaliersi ili super ekipa Golden Statea?
U noći sa četvrtka na petak u 03:00 po našem vremenu počinje završna serija NBA doigravanja za ovu sezonu.

U noći sa četvrtka na petak u 03:00 po našem vremenu počinje završna serija NBA doigravanja za ovu sezonu.

U Oracle areni u Oaklandu, California, ekipa Golden State Warriorsa će dočekati Cleveland Cavalierse. Golden State ima prednost domaćeg terena te se nadaju da će uspjeti da je odbrane i prvi dođu do 4 pobjede u ovoj seriji protiv akatuelnih prvaka Cavaliersa. Golden State je na papiru veliki favorit u ovoj seriji, a kako i ne bi bili kada u ekipi imate igrače kao što su Steph Curry, Durant, Green, Thompson ili MVP finala od prije dvije godine Andre Iguodala.

A kako i ne bi bili kada su ekipa koja je prije dvije godine imala sezonu sa rekordnim brojem pobjeda (omjer 73-9) i tako potisnula Jordanove Bullse, i nakon poraza u finalu te sezone, upravo od sadašnjeg protivnika, Clevelanda, dovedu u svoje redove po mnogima drugog najboljeg igrača svijeta i jednog od najboljih napadača svih vremena Kevina Duranta.

A kako i ne bi bili kada opet, ove sezone imaju najbolji omjer u regularnoj sezoni, i na putu do finala su počistili sve protivnike rezultatom 4-0 u seriji.

Ali s druge strane, aktuelni šampioni NBA lige svakako će imati šta da kažu. Ekipa sastavljena od veterana, većinom iskusnih igrača koju predvodi domaći momak, trostruki NBA šampion i četvorostruki najkorisniji igrač NBA lige LeBron James. Ekipa koja na playmakeru ima ubicu u košarkaškim patikama Kyriea Irvinga, zvijer na ofanzivnom skoku, Tristana Thompsona i vrhunske šutere za tri koje predvodi Kevin Love a iza njega stoje odmah J.R. Smith, Kyle Korver, Chaning Frye i iskusni playmaker Deron Williams. Treba napomenuti da je i Cleveland u playoffu do sada briljirao i ima omjer 12-1, samo jedan poraz više od Golden Statea koji je bez poraza na omjeru 12-0. Uglavnom, više je razloga da se pobliže isprati ova serija jer je svakako jedna od najzanimljivijih serija ikada u najavi gdje se sastaju dva super tima.

lebron-james-cleveland-cavaliers-return

 

Činjenice koje vrijedi znati

- Golden State Warriors i Cleveland Cavaliersi su se sastali do sada dva puta u finalu. Rezultat je 1-1 u dobivenim finalima.

- Golden State je odnio pobjedu u finalu 2015. rezultatom 4-2, ali treba uzeti u obzir to da je Cleveland igrao tu seriju bez svog drugog i treceg najboljeg igraca, Irvinga i Lovea koji su bili van terena zbog povrede. Cleveland je odnio pobjedu u finalu 2016., u historijskoj seriji, nakon povratka iz deficita od 3-1. Rezultat na kraju je bio 4-3

- MVP finala 2015 je bio igrač s klupe od kojeg to niko nije očekivao, Andre Iguodala, dok je MVP finala 2016, očekivano, bio LeBron James.

- I jedna i druga ekipa ulaze u ovu seriju sa puno samopouzdanja jer igraju odlično doigravanje, Golden State je na omjeru 12-0 u doigravanju a Cleveland na omjeru 12-1, što se nikada nije desilo u historji NBA košarke, da finalisti dođu do finala sa omjerom 24-1.

- Golden State je završio regularnu sezonu sa omjerom 67-15 i po tome su najbolja ekipa cjelokupne lige, dok je Cleveland završio sezonu sa omjerom 51-31 što je bilo dovoljno samo za drugo mjesto u Istočnoj konferenciji i tek peto mjesto u cjelokupnoj ligi.

 

Za i protiv:

Warriorsi su statistički najbolja napadačka i druga najbolja defanzivna ekipa lige. Imaju tim sastavljen od super zvijezda, šampionski tim na koji su dodali jednog od najboljih igrača lige Kevina Duranta. Svakako prva, najočigledenija i najvažnija prednost za Golden State je ta da imaju nepresušan izbor napadačkih opcija. Imaju dva MVP igrača u svojoj ekipi, dvostrukog – Stepha Currya i jednostrukog - Kevina Duranta. Curry je i po svim statistikama već sada najbolji šuter za tri poena svih vremena u NBA ligi. Imaju i Švicarski nož, Draymonda Greena koji radi sve prljave i manje prljave poslove za ekipu. Sjajan je defanzivac i definitivno srce i duša ekipe. I imaju jednog od najboljih čistih šutera svih vremena, slabiju polovinu splash braće Klaya Thompsona. Od Warriorsa treba očekivati da traže svoj brzi tempo igre, da šutiraju dosta trica i da pokušaju razigrati sve svoje šutere. Ukoliko se to desi, teško da će Cleveland imati šanse protiv ovako moćnog tima. Ali uvijek ima i druga strana priče. Iako su druga najbolja odbrana lige i igraju brzu košarku, bez centara, sa dosta preuzimanja, veliki nedostatak Golden Statea je upravo ta igra pod košem. Nemaju centra koji može da štiti obruč i to je jedna od stvari koju će Cleveland Cavsi a prvenstveno LeBron James čije je najjače oružje prodor, gledati da iskoriste. Može se reći da bi mana za Warriorse u ovoj seriji mogao biti i psihološki momenat, odnosno pritisak, koji je prije svega na Kevinu Durantu koji je napustio svoju ekipu i pridruzio se najjačem timu u ligi. A sigurno da i uloga favorita stavlja težak teret na leđa tima iz Oaklanda. 

golden-state-warriors

S druge strane imamo najboljeg igrača svijeta, LeBrona Jamesa i njegovu domaću ekipu, ekipu koja je prošle godine osvojila prvu titulu u historji i prvu titulu za Cleveland nakon 52 godine u bilo kojem profesionalnom sportu. Cleveland je kroz regularnu sezonu igrao loše, odbrana je bila loša, napad nije funkcionisao kako treba u svim situacijama i mučile su ih povrede. No u doigravanju je sve to popravljeno. Cleveland je opet ona mašina koja je samljela sve pred sobom iz playoffa 2016. godine. Cleveland će gledati u LeBrona da napravi što veću razliku jer je to ono što najbolje radi kroz karijeru. Prije svega razigravač svoje ekipe pa tek onda strijelac, koji je po broju poena u doigravanju prestigao velikog Michaela Jordana u zadnjoj utakmici finala Istočne konferencije ovogodišnjeg doigravanja, okružen je sjajnim šuterima za 3 poena, Irvingom, Loveom, Korverom, Smithom i ostalim. LeBron će prije svega gledati da bude agresivan i napada obruč Warriorsa koji nemaju visokog centra koji može da ga zaustavi, a ukoliko se odluče da ga udvajaju, kao zapete puške na svojim pozicijama Jamesov pas će čekati već pomenuti šuteri Cleveland Cavaliersa.

Najveća mana Clevelanda je i dalje osrednja odbrana koja je na sredini tabele po uspješnosti u doigravanju. Protiv super tima Warriorsa morat' će da odigraju mnogo bolje u odbrani, jer su nadjačani u individualnom talentu na skoro svakoj poziciji, odnosno, svaki igrač Clevelanda koji se ne zove LeBron James je individualno slabiji od svog protivnika na istoj poziciji na drugoj strani. Mana za Cleveland može biti i to što LeBorn, rekao bih s pravom, juri duh Michaela Jordana, te pokušava da postane najbolji svih vremena, što može biti dodatni pritisak u već teškom i stresnom finalu za Cavalierse. Međutim, LeBronova igra u doigravanju ove godine, daje nam za pravo da zaključimo da čovjek igra možda najbolju košarku svoje karijere i da do sada ne osjeća nikakav pritisak. Neki ga već svrstavaju rame uz rame sa Jordanom, i očigledno da mu to godi. Ako kojim slučajem odnese pobjedu u ovoj finalnoj seriji, protiv ovog super tima Warriorsa, tima koji je jači od bilo kojeg s kojim se veliki MJ susreo, debate koje se već uveliko vode, LeBron vs Jordan dobit će totalno drugačiji i novi faktor koji mijenja cjelokupnu sliku i pogled mnogih na taj duel.

 

Raspored finalnih utakmica: 

NBA Finale 2017

  • Game 1 Cleveland at Golden State, Petak, 03:00
  • Game 2 Cleveland at Golden State, Ponedjeljak, Juni 5, 02:00
  • Game 3 Golden State at Cleveland, Četvrtak, Juni 8, 03:00
  • Game 4 Golden State at Cleveland, Subota, Juni 11, 03:00
  • *Game 5 Cleveland at Golden State, Utorak, Juni 13, 03:00
  • *Game 6 Golden State at Cleveland, Petak, Juni 16, 03:00
  • *Game 7 Cleveland at Golden State, Ponedjeljak, Juni 19, 02:00
  • *= Ako bude potrebno

 

Prognoza:

Ukoliko Golden State uzme prvu utakmicu očekujemo rezultat 4-1 ili 4-2 za Warriorse, a ukoliko Cleveland iznenadi večeras i napravi break onda imamo seriju i očekujemo da ovo ode u sedam utakmica gdje je Golden State i dalje favorit. Ali konačna predikcija, možda malo i po želji autora, pobjeda Clevelanda u 7 utakmica. 

Cleveland Cavaliers 4 – 3 Golden State Warriors

 

 

 

Ne propustite