ŠTA JE GORE - Šećer ili umjetni zaslađivači
Stara narodna izreka da u svemu treba biti umjeren također vrijedi u slučaju šećera i umjetnih zaslađivača. Vjerovali ili ne, ovo je debata koja se često vodi među nutricionistima i ljudima posvećenima gubitku težine, a rasprava postaje još i žešća kada su u pitanju (dijetni) gazirani sokovi.
S jedne strane, običan šećer trebao bi biti zdraviji budući da nije napravljen u laboratoriju, no također postoje i brojni zdravstveni rizici koji se povezuju s konzumacijom šećera. S druge strane, umjetni zaslađivači “varaju” vaš mozak i izazivaju jednake metaboličke reakcije kao i šećer te ne sadrže kalorije, ali zato su puni čudnih kemikalija.
Što odabrati?
Ako želite izgubiti na težini ili pazite na razinu šećera u krvi, umjetni zaslađivači vjerovatno su bolja opcija za vas. U tom slučaju, običan šećer manje je “siguran” jer tako povećavate unos kalorija kao i razinu šećera u krvi.
No kada je riječ o zdravlju općenito, prirodni šećer bolji je izbor (ali nemojte pretjerivati!). Iako je sve više studija koje pokazuju da su umjetni zaslađivači sigurni za konzumaciju, već se stoljećima iznova dokazuje kako je i običan šećer siguran (u malim količinama).
Kada se sve uzme u obzir, slobodno kafu zasladite običnim šećerom. Jedna vrećica sadrži svega 15 kalorija, što ne bi trebalo predstavljati problem ako je ostatak vaše prehrane uravnotežen i ne sadrži puno dodanih šećera.
U prilog ovom savjetu ide i činjenica je preporučena dnevna količina šećera 25 grama, dok jedna vrećica sadrži svega 5 grama. Ako su umjetni zaslađivači još uvijek vaš izbor, pazite da ne pretjerate s unosom šećera kada je riječ o ostalim obrocima.
Što najčešće koristite kad pripremate kafu – šećer ili umjetne zaslađivače? Podijelite u komentarima.