MEMORANDUM

Nastavak borbe protiv korupcije u Tuzlanskom kantonu

Objavljeno:26.05.2017 - 14:53
A A A Times Arial

Memorandum o saradnji na planu prevencije i borbi protiv korupcije danas su u Vladi Tuzlanskog kantona potpisali kantonalni premijer Bego Gutić, direktor Udruženja ''Centar za razvoj medija i analize'' (CRMA) Eldin Karić i direktor Agencije za prevenciju korupcije i koordinaciju borbe protiv korupcije (APIK) Hasim Šabotić.

Ovim memorandumom institucionalizovana je i ozvaničena saradnja tih institucija na implementaciji antikorupcionih aktivnosti, koje su definisane u državnoj Strategiji za borbu protiv korupcije od 2015. do 2019. godine i Strategiji za borbu protiv korupcije Tuzlanskog kantona od 2016. do 2019. godine.

Kako je definisano Memorandumom, Antikorupciona mreža ''Account'' će u narednom periodu pružiti tehničku podršku realizaciji mjera iz Akcionog plana za provođenje Strategije za borbu protiv korupcije i to u dijelu koji predviđa učešće organizacija civilnog društva u borbi protiv korupcije i ostvarivanja saradnje na lokalnom nivou.

Memorandum definiše oblast saradnje, tehničku podršku i pružanje pomoći između potpisnica, kroz redovnu razmjenu informacija i zajedničke aktivnosti na prevenciji korupcije i koordinaciji borbe protiv korupcije, a posebna pažnja će biti posvećena provedbi Strategije za borbu protiv korupcije u Bosni i Hercegovini, od 2015. do 2019. godine, i Akcionog plana za provođenje Strategije za borbu protiv korupcije, od 2015. do 2019. godine, te drugih dokumenata iz djelokruga strana potpisnica, mjerama iz Akcionog plan za provođenje Strategije za borbu protiv korupcije, od 2015. do 2019. godine, koje su u skladu sa zajedničkim interesima i ciljevima potpisnica, te na zagovaranju primjene i promocije tih mjera.

Potpisnici će sarađivati i pružati pomoć na implementaciji mjera iz Akcionog plana koje se odnose na tijela za sprečavanje korupcije na lokalnom nivou, pružati ekspertnu pomoć i uzajamno sarađivati u izgradnji i unapređenju sistema u prevenciji i borbi protiv korupcije na lokalnom nivou, učestvovati u radu na izradi antikorupcionih dokumenata na lokalnom nivou.

Premijer Gutić je podržao rad i zalaganje svih udruženja i institucija koje rade na prevenciji i borbi protiv korupcije, te istakao da su sve te aktivnosti u potpunom suglasju sa strateškim opredjeljenjem Vlade Tuzlanskog kantona.

- Tuzlanski kanton je konkretnim rezultatima na ovom planu pokazao da je lider i u oblasti borbe protiv korupcije i organiziranog kriminala. Vlada bezrezervno daje podršku svim aktivnostima i svim vladinim i nevladinim institucijama u borbi protiv korupcije - zaključio je Gutić, saopćeno je iz Vlade TK-a.

  
 

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA - Portal Novi.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Novi.ba!
 
 

Sponsored by Luponmedia