Salkić: Neka ramazan donese dugotrajnu predanost, mir i sreću

Bosna i Hercegovina
Salkić: Neka ramazan donese dugotrajnu predanost, mir i sreću
Potpredsjednik bh. entiteta RS uputio je danas čestitku u povodu mjeseca ramazana muslimanima u Bosni i Hercegovini i dijaspori.

Potpredsjednik bh. entiteta RS uputio je danas čestitku u povodu mjeseca ramazana muslimanima u Bosni i Hercegovini i dijaspori.

-Islam svakoga muslimana uči da bude posvećen univerzalnim vrijednostima: ljubavi, miru, toleranciji... Uči nas da budemo predani poslu kojim se bavimo i da uvažavamo posebnost drugih ljudi, drugih naroda i drugih religija. Islam od nas zahtijeva da budemo vjerni domovini, da je poštujemo i brižno čuvamo. Da čuvamo svoje porodice, prijatelje, rodbinu... Islam nas je naučio da u Bosni i Hercegovini stoljećima živimo sa svojim susjedima i da zajedno izgrađujemo svoju domovinu, Bosnu i Hercegovinu, da izgrađujemo miroljubivu koegzistenciju i uzajamno poštivanje - naveo je Salkić u čestitki.

U najtežim vremenima, kako je dodao, "čak i onda kada smo preživljavali zločine, protjerivanja, genocid, islam nam je pomogao da ne posegnemo za osvetom, za zločinima kao odgovorom na zločine, za izjednačavanjem sa onim što naša vjera ne odobrava". Nastojali smo, navodi, očuvati temeljne principe naše vjere i ponosni smo na to. U najtežim vremenima pokazivali smo snagu i odlučnost.

-Predstojeći mjesec ramazan, koji traži odricanje i svakodnevna preispitivanja, muslimanski vjernici treba da iskoriste za posvećivanje sebi, svojoj vjeri i svojoj porodici. Posvetimo vrijeme svome susjedu i obnovimo stare veze s rodbinom. Vratimo se preispitivanju svoga odnosa prema domovini. Razvijajmo naše strpljenje. Muslimankama i muslimanima u našoj domovini i dijaspori, od srca želim da najdražeg gosta dočekaju u dobrom zdravlju i da mjesec posta i ibadeta provedu uz sve blagodati koje nosi - poručio je Salkić.

Poželio je da porodicama šehida i povratnika ramazan donese sabur, snagu i odlučnost, dijaspori istrajnost i posvećenost domovini, a svima nama zajedno dugotrajnu predanost, mir i sreću.

Ne propustite