Panathinaikos slavio u Istanbulu, Realu repriza finala Eurolige

Košarka
Panathinaikos slavio u Istanbulu, Realu repriza finala Eurolige
Posljednja tri susreta 12. kola Top 16 Eurolige nisu ponudila iznenađenja.

Posljednja tri susreta 12. kola Top 16 Eurolige nisu ponudila iznenađenja. Favoriti su upisali pobjede iako su Panathinaikos i CSKA to učinili uz dosta muke...

Nižnji Novgorod - CSKA Moskva 82:86

Moskovski CSKA stigao je do desete pobjede savladavši u gostima Nižnji Novgorod s 86:82. U ruskom dvoboju zadržao je dobre šanse za konačno prvo mjesto na kraju grupne faze takmičenja dok je Novgorod ostao na samo tri pobjede i četvrtfinale ostaje san.

Domaćin se nadao da može do iznenađenja i tako ostaviti živom nadu za prolaz u četvrtfinale, no ipak nije uspio. Dijelom susreta činilo se da će iskoristiti dobru šutersku večer i doći do pobjede, ali CSKA je moćno odgovorio.

Iako je domaćin imao i 15 poena prednosti, CSKA je uspio napraviti preokret i serijom 17:3 potpuno se vratiti u utakmicu. Ipak, do samog kraja Nižnji Novgorod pokušavao je ostati u igri, u završnici je bilo obostrano nervoze na liniji slobodnih bacanja i Moskovljani su ipak uspjeli sačuvati prednost i slaviti.

Sonny Weems ubacio je 21 poen (8/16) uz pet skokova, a Saša Kaun dodao je 16 poena (5/8). Kod domaćina Taylor Rochestie ubacio je 21 poen (7/10) uz šest asistencija, a Tarence Kinsey dodao je 17 poena (5/11).

Galatasaray - Panathinaikos 84:86

Deveti uzastopni poraz upisao je Galatasaray koji je ostao prikovan za dno grupe. U Istanbulu je bolji bio Panathinaikos i to u zanimljivom susretu koji je završio pobjedom Grka 86:84.

Iako domaćin već duže vrijeme igra u prilično okrnjenom sastavu i poveći broj igrača napustio je klub, borio se do samog kraja i značajno je otežao posao Panathinaikosu.

Atinjani su u zadnjoj dionici vodili s 11 razlike i činilo se da idu prema sigurnoj pobjedi, međutim Galatasaray je ipak uspio doći na samo poen zaostatka. Sedam sekundi prije kraja Carter je kod 86:84 imao dva slobodna bacanja, promašio je oba i Panathinaikos je izvukao pobjedu.

Po 14 poena kod pobjednika ubacili su James Gist (5/9, pet skokova) i Esteban Batista (7/11, šest skokova) dok su kod domaćina bolji od ostalih bili Patric Young s 24 poena (7/11) i devet skokova te Zoran Erceg s 19 poena (6/12) i šest skokova.

Real Madrid - Maccabi 86:75

Real Madrid upisao je važnu domaću pobjedu protiv Maccabija i stekao prednost domaćeg terena u četvrtfinalu. Madriđani su tražili pobjedu jer općenito u posljednje vrijeme igraju dosta šareno i španski mediji stavljaju pritisak na leđa Pabla Lasa.

U ovom meču nisu imali većih problema. Imali su kontrolu nad rezultatom većim dijelom susreta i Maccabi nije imao pravu šansu za upisati osmu pobjedu.

Odmah na početku drugog dijela domaćin se odvojio na dvoznamenkastu prednost poenima Nocionija i Fernandeza i uprkos skromnoj večeri Sergija Rodrigueza, iskontrolisao je utakmicu.

18 poena (5/8) ubacio je Jaycee Carroll dok je Felipe Reyes dodao 16 poena (3/9) i devet skokova. Kod gostiju Brian Randle ubacio je 17 poena (7/12) uz sedam skokova, a Jeremy Pargo 14 poena (6/9) uz sedam asistencija.

Ne propustite