OVO JE PRAVA ISTINA O ČOKOLADI !

Zanimljivosti
OVO JE PRAVA ISTINA O ČOKOLADI !
Razbijeni su mitovi o čokoladi i njenom uticaju na ljudski organizam

Koliko smo se samo ogriješili o čokoladu! Uništava zube, te izaziva akne, te goji... A ništa od toga nije tačno! Zato razbijamo sedam najvećih predrasuda o čokoladi! Čokolada ne podiže holesterol, slobodno je jedite!


Mit 1: Čokolada je puna kofeina

Činjenica: tačno je da vas čokolada podiže, ali nema tu mnogo kofeina. Pola table od 90 g mliječne čokolade sadrži oko 6 mg kofeina, koliko i 250 ml čokoladnog mlijeka; 250 ml kafe, zavisi od vrste, ima 65–135 mg kofeina.

Mit 2: Bogata je zasićenim mastima, pa podiže holesterol

Činjenica: istraživanja pokazuju da je stearinska kiselina, glavna zasićena masna kiselina u mlečnoj čokoladi, jedinstvena po tome što ne podiže holesterol.


Mit 3: Nema nikakvu nutritivnu vrijednost

Činjenica: čokolada sadrži magnezijum, bakar, gvožđe i cink, ali i polifenole, antioksidante tipične za čaj i crno vino, za koje se vjeruje da smanjuju rizik od kardiovaskularnih bolesti – istu količinu ima tabla mliječne čokolade od 50 g i čaša od 150 ml vina. Još je zdravija crna, bogata i flavonoidima – postoje ozbiljne studije o pozitivnom dejstvu flavonoida, poznatog i pod imenom vitamin P.


Mit 4: Stvara karijes

Činjenica: karijes se stvara kad bakterije u ustima razlažu bilo koju hranu bogatu šećerom ili skrobom, pa kiselina koju proizvode polako razara zubnu gleđ. Upravo suprotno, proteini, kalcijum i fosfati iz čokolade štite gleđ, a zbog masnog kakao putera šećer iz čokolade ostaje kraće u dodiru sa zubnom gleđi. Naravno, ispravno pranje zuba je nezamjenljivo.


Mit 5: Izaziva glavobolju

Činjenica: dugo se smatralo da je čokolada jedan od okidača migrene, ali ima istraživanja (SAD, Univerzitet Pitsburg) koja osporavaju tu vezu. Kao potvrđene okidače navode kikiriki, suhomesnate proizvode i alkohol.


Mit 6: Izaziva akne

Činjenica: u poslednjih 20 godina to su opovrgle brojne studije, a sve više dermatologa smatra da ne postoji veza između ishrane i akni. Jedini krivci su masna koža i povišen nivo bakterija u organizmu.


Mit 7: Čokolada goji

Činjenica: zdravo je apsolutno sve, ako se jede umjereno, reći će vam svaki ljekar. Kad pojedete tablu od 90 g mliječne čokolade, unijeli ste 478 kCal. Ako ste na reduktivnoj dijeti s unosom od 1.200 kCal dnevno, to je trećina, znači čak i to možete da pojedete u toku dana ako je sve ostalo što jedete niskokalorično. A tek ako pojedete jednu od 24 kockice iste čokolade – zbog 19,9 kCal ne treba da vas peče savjest.

Ne propustite