Oskarovac Danis Tanović: Stanje je jako loše i ovo se hitno mora mijenjati!

Kultura
Oskarovac Danis Tanović: Stanje je jako loše i ovo se hitno mora mijenjati!
Stanje u kulturi je jako loše i hitno se mora promijeniti dosadašnji način funkcioniranja. Neophodno je povećati budžet za filmsku produkciju jer većina ne zna da se svaka marka koja se uloži u film vrati 10 puta više.

Članovi Udruženja reditelja Bosne i Hercegovine Danis Tanović, Haris Pašović, Aida Begić, Jasmila Žbanić i Selma Spahić sastali su se danas s ministrom kulture i sporta Kantona Sarajevo (KS) Samerom Rešidatom i upoznali ga s problemima s kojima se susreću u filmskom i pozorišnom radu. 

- Stanje u kulturi je jako loše i hitno se mora promijeniti dosadašnji način funkcioniranja. Neophodno je povećati budžet za filmsku produkciju jer većina ne zna da se svaka marka koja se uloži u film vrati 10 puta više - pojasnio je Tanović i dodao kako je jedini način da se ovo katastrofalno stanje promijeni zajednički rad Rešidata i umjetnika. 

Po riječima Žbanić, ne postoji kulturna strategija za period od 2015. do 2020. godine koja se mora pod hitno izraditi te se u njenu izradu uključiti eksperti iz ove oblasti. 

Zaključeno je da mnogi bh. umjetnici kreiraju izvanredna djela u svim umjetničkim disciplinama, gostuju često u regionu i širom svijeta te da je BiH, kao mala zemlja, uspjela da zauzme važno mjesto na kulturnoj mapi svijeta.

- Istovremeno imamo mnogo problema kod kuće. Jedan od njih je konstantno smanjenje ionako malog budžeta za kulturu na svim razinama vlasti. Može se lako dokazati da kultura, s najmanjim investicijama, donosi najbolje rezultate. Uprkos tome, vlade i skupštine stalno dramatično smanjuju kulturne budžete - istakao je Pašović.

Ocijenio je da je upravljanje kulturnim institucijama u BiH često veoma zastarjelo i davno prevaziđeno.

Također je istaknuto kako bi trebalo omogućiti da ljude u upravljačkim strukturama kulturnih institucija predlažu udruženja, kao i da se njihovi upravni i nadzorni odbori ne plaćaju. Naglašena je i potreba za mijenjanjem Zakona o pozorišnoj djelatnosti.

Ovom prilikom Rešidat je najavio da je spreman da sarađuje te da većinu opravdanih prijedloga podržava.

- U meni ćete uvijek imati podršku jer sam svjestan da jedino zajedno možemo promijeniti trenutno stanje u kojem se, nažalost, kultura danas nalazi - poručio je Rešidat, saopćeno je iz Press službe KS.

 

Ne propustite