SLUČAJ HARISA ŠEGALE Ministarstvo za boračka pitanja za Novi.ba: Nema slobodnih stanova za dodjelu!

Bosna i Hercegovina
SLUČAJ HARISA ŠEGALE Ministarstvo za boračka pitanja za Novi.ba: Nema slobodnih stanova za dodjelu!
Demobilisani borac Haris Šegalo prolazi kroz tešku životnu dramu, nakon što je u četvrtak izbačen iz stana u kojem je bio kao podstanar. Portal Novi.ba

Demobilisani borac Haris Šegalo prolazi kroz tešku životnu dramu, nakon što je u četvrtak izbačen iz stana u kojem je bio kao podstanar. 

Portal Novi.ba nastavlja rasvjetljavati ovu složenu situaciju demobilisanog borca, a sada smo kontaktirali i Ministarstvo za boračka pitanja Kantona Sarajevo kako bismo dobili informacije o poduzetim mjerama pomoći Harisu Šegali.

- U odnosu na rješavanje stambenog pitanja demobilisanog borca Harisa Šegalo, obavještavamo vas da je zahtjev imenovanog za odobravanje dugoročne beskamatne novčane pozajmice za rješavanje stambenih potreba u toku rješavanja, te je isti upoznat da će nakon okončanja procedure izbora banke koja će za ovo ministarstvo voditi komisioni posao dodjele pozajmica biti upućen na Komisiju koja će na osnovu stanja u predmetu dati svoj prijedlog ministru koji odobrava konačnu listu korisnika. Pri tome će se naravno voditi računa o veoma teškoj situaciji u kojoj se gdin. Haris Šegalo trenutno nalazi. Napominjemo da mu je putem Unije Veterana JOB Kantona Sarajevo, u više navrata dodjeljena jednokatna pomoć.

Kako je za Haris Šegalo za naš portal izjavio, već je predavao za socijalne stanove, ali je dobio odbijenicu uz obrazloženje da nema slobodnih mjesta, iako "sa sigurnošću zna da ima slobodnih kapaciteta",

Iz Ministarstva za boračka pitanja na naš upit "dokle je stigla procedura za rješavanje njegovog stambenog pitanja i dobivanje "socijalnog stana" u naselju Otes?", stigao je sljedeći odgovor:

- Raspodjelom stambenih jedinica iz socijalnog programa Vlade Kantona Sarajevo na lokalitetu "Otes" Ministarstvu za boračka pitanja Kantona Sarajevo pripale su 83 stambene jedinice, a u cilju stambenog zbrinjavanja najugroženijih pripadnika boračke populacije. U skladu sa Odlukom o davanju u podzakup stanova, poslovnih prostora i garaža u objektima O-9 i O-10 na lokaciji "Otes" ("Službene novine Kantona Sarajevo", broj 16/03) i Pravilnikom za dodjelu stana pod zakup ("Službene novine Kantona Sarajevo", broj 6/11) "socijalni stanovi" su već davno svi dodjeljeni u zakup. Ukoliko neko od onih koji trenutno koriste neki od ovih stanova isele, isti se popunjava u skladu sa gore navedenim propisima, te se sa svakom novom dodjelom upoznaje Vlada Kantona koja o tome donosi svoj zaključak. Trenutno nema slobodnih stanova za dodjelu, a već postoji i lista čekanja ugroženih kandidata pripadnika boračke populacije.

Iz Ministarstva za boračka pitanja Kantona Sarajevo naglašeno je i pitanje nedostatka zakonske legislative na nivou Federacije BiH kojom bi se propisala osnovna prava ovog djela boračke populacije.

- Generalno demobilisani borci u BiH koji nisu zaposleni pripadaju grupi kojoj je po statusu veoma otežan pristup tržištu rada, jer je riječ o najranjivijim i teško zapošljivim licima. U stanju u kojem se nalazi naša država, u posljeratnom tranzicijskom periodu, postojeća privreda nije u tolikoj mjeri razvijena da bi pružila realan osnov za njihovo zapošljavanje. Naravno tu je i jedan od vrlo bitnih problema  nedostatak zakonske legislative na nivou Federacije BiH kojom bi se propisala osnovna prava ovog djela boračke populacije. Nemogućnost zapošljavanja, nepostojanje zakonske regulative, dovodi ovu kategoriju u veoma težak položaj.Situaciju generalno popravljaju kantonalni propisi o dopunskim pravima boraca-branitelja putem kojih demobilisani ostvaruju svoja prava, počev od zdravstvene zaštite do rješavanja socijalnih i stambenih potreba. Neophodno je donijeti Zakon o pravima demobilisanih branitelja na nivou Federacije BiH, kao i niz Programa zapošljavanja na svim nivoima vlasti sa sadržajem koji bi omogućio obezbjeđenje sredstva za zapošljavanje demobilisanih boraca, tako i beneficije za poslodavce koji ih zapošljavaju.

Portal Novi.ba nastavlja pratiti slučaj demobilisanog borca Harisa Šegale kako bi se riješila teška situacija u kojoj se nalazi.

 

Ne propustite