Sjeverna Koreja ponovo lansirala raketu, Japan snažno potestovao

Svijet
Sjeverna Koreja ponovo lansirala raketu, Japan snažno potestovao
Balistička raketa koju je Sjeverna Koreja danas lansirala dostigla je visinu od oko 560 kilometara, izjavio je južnokorejski vojni zvaničnik.

Balistička raketa koju je Sjeverna Koreja danas lansirala dostigla je visinu od oko 560 kilometara, izjavio je južnokorejski vojni zvaničnik. Raketa je podsjećala na sjevernokorejsku raketu Pukguksong-2, unapređenu verziju produženog dometa, balističku raketu na tečno gorivo koja se lansira iz podmornice, rekao je neimenovani južnokorejski zvanicnik u telefonskoj izjavi Reutersu. 


Vojska Južne Koreje prethodno je saopštila da je balistička raketa koju je lansirala Sjeverna Koreja letela oko 500 kilometara i da se vjeruje da je pala nadomak istočne obale te zemlje. Stručni štab oružanih snaga Južne Koreje i SAD sprovode detaljnu analizu lansiranja. Predsjednik Južne Koreje Mun Dže-in održao je Savjet nacionalne bezbjednosti u Plavoj kući, kako bi se diskutovalo o lansiranju, saopštio je Kabinet predsjednika. 

Ovo je novo lansiranje rakete, samo nedjelju dana nakon što je Sjeverna Koreja uspješno testirala balističku raketu srednjeg dometa, za koju Pjongjang tvri da ima sposobnost da nosi nuklearnu bojevu glavu, a letjela je dalje i duže nego bilo koja prethodna lansirana raketa, naveo je AP. 

Tilerson:Pjongjang da obustavi probe,nastavićemo s pritiskom 

Američki državni sekretar Reks Tilerson zatražio je danas da Sjeverna Koreja prestane sa testiranjem raketa, poručivši da će SAD nastaviti da vrše i ekonomski i diplomatski pritisak na Pjongjang poslije najnovijeg lansiranja balističke rakete. "Testiranje koje sprovode je razočaravajuće, uznemiravajuće i tražimo da prestanu s tim", rekao je Tilerson prenosi Reuters. 

Sjeverna Koreja ispalila je jutros balističku raketu u vode nadomak svoje istočne obale, što je bila njena druga raketna proba u roku od nedelju dana, navodi britanska agencija. Japan snažno protestovao zbog novog lansiranja rakete Japan je danas snažno protestovao zbog najnovijeg sjevernokorejskog lansiranja rakete istakavši da Tokio ne može da toleriše akte provokacije koji se ponavljaju, izjavio je glavni sekretar japanskog kabineta Jošihilde Suga. 


On je rekao da je raketa lansirana oko 16:59 sati po lokalnom vremenu iz priobalnog zapadnog dijela Sjeverne Koreje prema Japanskom moru, preneo je Rojters. Suga je dodao da je raketa najvjerovatnije pala izvan japanske ekskluzivne ekononske zone i nije pričinila bilo kakvu štetu brodovima i avionima.

 


Tanjug

Ne propustite