Akademik Abdulah Sidran otvoreno progovorio o Emiru Kusturici

Zanimljivosti
Akademik Abdulah Sidran otvoreno progovorio o Emiru Kusturici
U Pressingu na N1 televiziji gost kod Amira Zukića bio je bh. pisac i scenarista, akademik Abdulah Sidran. U jednosatnoj emisiji voditelj i gost razgovarali su o filmu, književnosti, nagradama, politici, Kusturici i drugim interesantnim temama.

U Pressingu na N1 televiziji gost kod Amira Zukića bio je bh. pisac i scenarista, akademik Abdulah Sidran. U jednosatnoj emisiji voditelj i gost razgovarali su o filmu, književnosti, nagradama, politici, Kusturici i drugim interesantnim temama.

"Dobro me predstaviste, došlo mi je da skinem kapu sam sebi", rekao je Sidran na početku Pressinga.

Voditelj emisije pitao je bh. pisca, scenaristu i književnika da opiše svoj život nakon niza operacija koje je imao.

"Sada imam potpuno novu utakmicu, s dva regularna poluvremena po 45 minuta. Naučio sam živjeti sa staračkim bolestima na prijateljski način. Tepam im, razgovaram s njima miroljubivo. Nisam padao u neku vrstu ludila, straha i panike jer za mene je veoma motivirajuća i snažna činjenica da sam proveo neozbiljan život 50 godina s cigarama i alkoholom potpuno ignorišući normalnosti. Kada pogledam unazad fali mi pola mojih saputnika i kada god bih umro sada, to je ok", kazao je Abdulah Sidran.

Obrušio se na tzv. "sarajevski književni klan". Zamjeraju mu mnoge stvari, iako priznaju da je jedan od najvećih pjesnika i scenarista BiH i regije.

"Oni su moju lojalnost državu koja je pod agresijom protumačili kao moju stranačku i ideološku predanost. Niko od njih nije pogledao niti jedan moj tekst. A da pogleda našao bi strahovite kritičke stavove."

"Sve sto su govorili o meni, odnosi se apsolutno na njih. Glume godinama opoziciju, a drže pozicije. Ne želim govoriti imena javno, jer zašto bi se sekirala rodica Mile Stojića, kad bih ga naprimjer spomenuo", kazao je Sidran.

"Da tih 10-15 osoba koje govore negativno o meni stavimo na kamaru nećemo naći ni minute radnog staža, a da nije urednički. To su ljudi koji su rat proveli negdje van BiH i poslije Dejtona se ovdje vraćali na direktorske pozicije."

Rubika X ray, kratka pitanja - kratki odgovori:

- Hoće li se snimiti "S ocem na izbore", zadnji dio trilogije? Nisam optimista.

- Zašto ste više cijenjeni u Italiji, nego u BiH? To je poznato u historiji da niko nije prorok u svom selu. Neko je jednom rekao: Svako ima dvije države, onu u kojoj se rodio i Italiju.

- Šta mislite o političarima i pjesnicima, Haris Silajdžić je sinoć promovisao svoju knjigu?  Tačno je da je Silajdžić pisao pjesme cijeli život, on je strastveni čitalac bio i kada je imao najmanje vremena. 

- Bakir Izetbegović? Upoznao sam ga kao Alijinog sina i nismo se družili. Nek mu je Bog na pomoći.

- Zlatko Lagumdžija? Imam jedan grub i težak sud, ne bih ga mogao reći sada.

- Fahrudin Radončić? Ne razumijem agresivnost prema njegovom djelovanju.

- Željko Komšić? Pušem mu pod krila.

- Milorad Dodik? Dodik je bio šef reformista. Kabadahija, veliki štetočina za sve nas i svoj narod u entitetu. Njegovo ponašanje je antidržavno i antibosansko i nedopustivo je da Valentin Inzko to tek verbalno komentariše. Rekao sam Inzku da je stekao status voajera u BiH.

- Dragan Čović? Da se radi o šah, skinuo bih mu kapu, odlično dribla.

- Aleksandar Vučić? Ako su napori iskreni, ne bi valjalo lajati na njega.

- Kolinda Grabar - Kitarović? Nisam je pratio.

Bio je kolega i prijatelj s Emirom Kusturicom. Poslije dugog perioda šutnje vidjeli su se na Mokroj Gori kod Kusturice. Nedavno je ponovo krenuo rat između njih dvojice. Sidran ga je simbolicno sahranio rekavši da je Kusturica poginuo tokom opsade Sarajeva, braneći ovaj grad, a da je njegov život nastavio Pantelija Milisavljević.

Kusturica mu je odgovorio nazivajući ga "duhovnim beskućnikom", rekavši kako mnogima duguje novac i da bi sve bilo uredu da je pristao snimiti film po scenariju koji je Sidran donio.

"Bolje ga je, kao vrstu hrane, ne uzimati u usta. Tekst koji je izašao potpisan kao 'A. Sidran' u kome se tvrdi da je Kusturica vođa grupe boraca na Trebeviću u ratu. Ja neću da raspetljavam tu stvar i razmišljam da li je to konstrukcija tadašnje redakcije magazina  Dani na čelu sa Senadom Pećaninom", odgovorio je Sidran.

Sidran je u Pressingu kazao kako je Kusturica o njemu napisao ružne stvari...

"Ja sam poželio da on nastavi snimati filmove. Trebali smo se naći u Italiji s jednim bogatim čovjekom da uloži pare, ali nismo se sreli jer nisam želio otići na Kusturicin koncert zbog glasne muzike. Našli smo se tek idućeg proljeća, pa sam ja otišao njemu da pokušamo nešto napraviti i pokazalo se da ne ide", objasnio je Sidran.

Akademik Sidran nazvao je "Kusturicu slugom svirepe politike."

"Kusturica je postao sluga antibosanske svirepe politike koja za cilj ima uništiti državu Bosnu i Hercegovinu", rekao je Sidran i dodao: "On sve svoje kapacitete troši na posao uništenja BiH, a ja ne želim da imam drugu domovinu kakvu je on našao sebi u Srbiji."

Jednom prilikom Sidran je rekao da "Ono što Kusturica gradi u Višegradu je kao gradnja Las Vegasa u Aušvicu"

"Ako napravite Las Vegas u Višegradu, ko će pričati o pobijenim Bošnjacima?!"

Nele Karajlić se nedavno nakratko pojavio u Sarajevu  i izazvao pretjerivanje u svakom smislu.

"On nije kalibar s kojim bih se ja bavio. Bavio sam se s njim u kolumni u Avazu jer mi nije prihvatljivo da naša Služba sigurnosti daje policijsko obezbjeđenje jednoj nevažnoj figuri."

Na pitanje gledaoca da li bi BiH dobro došao neki novi Goli otok, Sidran je kazao: "Bilo bi dobro da kompletnu reformu nad sudstvom preuzmu stranci, jer mi to ne možemo napraviti."

 

Ne propustite