MINISTAR VANJSKE TRGOVINE I EKONOMSKIH ODNOSA BIH

Šarović razgovarao s ambasadorom Japana u BiH

Objavljeno:19.05.2017 - 15:46
A A A Times Arial

Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović sastao se danas s ambasadorom Japana u BiH Kazuyom Ogawom s kojim je razgovorao o saradnji i investiranju Japana u Bosnu i Hercegovinu posebno s aspekta uspješne realizacije tekućih projekata i otvaranja novih mogućnosti za ulaganja - potvrđeno je Feni u Kabinetu ministra Šarovića. 

Ministar Šarović informirao je ambasadora o uspješnoj realizaciji granta vlade Japana namijenjenog nabavci savremene opreme za osam vodovodnih preduzeća i to za: Javno komunalno preduzeće „Vrelo-Čajniče“, Komunalno preduzeće „Vodovod“ a.d. Gradiška, Javno preduzeće „Vodovod“ a.d. Gacko, JKP “Čistoća“ d.o.o. Lopare, Komunalno d.o.o. Stolac, JP Parkovi d.o.o. Ljubuški, JKPP „Ušće“ d.o.o. Foča-Ustikolina i JKP „Čistoća“ d.o.o. Čelić.

- Očekujemo da ova savremena oprema našim preduzećima bude isporučena do kraja godine - istakao je ministar, dodajući da je „trenutno u toku tehnička specifikacija opreme s krajnjim korisnicima.“

Na sastanku je također izraženo zadovoljstvo zbog početka radova na prvom postrojenju za odsumporavanje dimnih gasova u BiH, u Termoelektrani "Ugljevik". Radove izvodi japanski konzorcij "Mitsubishi Hitachi Power System", a cilj je omogućiti funkcioniranje ovog elektro-energetskog giganta, uz ispunjenje evropskih direktiva o emisiji štetnih gasova.

Pozdravljena je i kandidatura Osake za Međunarodnu izložbu Expo 2025, a čiji je cilj dizajniranje vizije budućnosti održive ekonomije i društva.

NAJGLEDANIJI VIDEO DANAS NA PORTALU:

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA - Portal Novi.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Novi.ba!