Četvrti humanitarni konvoj 'BiH za Siriju' stigao na tursko-sirijsku granicu

Objavljeno:19.05.2017 - 15:37
A A A Times Arial

Četvrti humanitarni konvoj pomoći koji je pod sloganom "BiH za Siriju" krenuo 12. maja iz Bosne i Hercegovine, stigao je na tursko-sirijsku granicu u gradu Reyhanli.

U konvoju, koji je u organizaciji Međunarodnog foruma solidarnosti-Emmaus iz Doboj Istoka krenuo iz BiH, nalazi se 341 tona brašna, 30.000 litara ulja, tjestenina, džem i pelene za djecu, sve ono što je izbjeglom narodu Sirije trenutno najpotrebnije.

Uposlenici MFS-EMMAUS-a u pratnji glavnog imama Mešihata IZ Doboj Bajre ef. Džafića, sekretara MIZ Tešanj Rašida ef. Orlovića,  koordinatora za socijalna pitanja muftijstava banjalučkog i zeničkog Nijaza Duzana i  Džemala ef. Salkića, dočekali su danas konvoj ispred logističkog centra IHH u turskom gradu Reyhanlı.

Oni su u iščekivanju konvoja ovih dana posjetili prekare u kojima se pripremaju lepine za narod Sirije, dijeleći prehrambene pakete u manjim izbjegličkim kampovima na tursko-sirijskoj granici, saopćila je Uprava MCM.

Pomoćnik direktora MFS-EMMAUS-a Elmedin Škrebo zahvalio je građanima BiH koji su pomogli akciju prikupljanja pomoći sirijskom narodu.

"Uvjerili smo se da će naša pomoć ovom napaćenom narodu itekako dobro doći. Svaki susret sa djecom koja su izgubila roditelje je na svoj način dirljiv i pun emocija. Mi se s njima sprijateljimo i nogomet zaigramo, kako bi ta djeca, ni kriva, ni dužna bar na kratko zaboravila na ratne strahote." – kazao je Škrebo.

Pomoć je prikupljana uz podršku muftijstava banjalučkog i zeničkog, a akciju su podržali građani, brojna udruženja i kompanije. 

NAJGLEDANIJI VIDEO DANAS NA PORTALU:

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA - Portal Novi.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Novi.ba!