Gdje to nismo dobrodošli?

Zanimljivosti
Gdje to nismo dobrodošli?
Planirate li godišnji odmor, ni u snu nemojte pomišljati da posjetite neka od ovih odredišta. Jer tamo nećete biti dobrodošli. I dok se grana turizma u većini država konstantno razvija, u ovim mjestima to baš i nije tako, ovdje naime turisti i nisu tako dobrodošli. U čak šest svjetskih destinacija stanovnici najviše mrze turiste, prenosi Indepened.

Koh Khai na Tajlandu

Iako je Tajland u svijetu poznat po svojim predivnim pješčanim plažama, te predivnim rajskim mjestima, ipak postoje određena ostrva na koja turisti ipak nisu dobrodošli.

Ostrva Koh Khai Nok, Koh Khai Nui, Koh Khai Nai, poznata po svojim živopisnim koraljnim grebenima, od maja 2016. strogo su zabranila pristup turistima, jer je Odjeljenje za more i priobalne resurse da je do 80% grebena uništeno.

Bhutan

Turizam u Butanu počeo je davne 1974. godine, ali od tada se strogo vodi računa kuda se turisti kreću, da bi se sačuvala netaknuta priroda zemlje i jedinstvena kultura. Carstvo na ivici Himalaja ima politiku velike vrijednosti, niskog utjecaja turizma, zbog čega je broj turista ograničen, i većina posjetilaca mora da plati nevjerovatnih 250 dolara na dan za vize i naknade za privilegiju da vidi Butan.

Barcelona, Španija

Od trenutka kada je Ada Colau zauzela poziciju gradonačelnika 2015. godine, o turizmu se počelo pričati kao o počasti koja ima velikog utjecaja na njen grad. Izjavivši; " Mi ne želimo da grad postane jeftina suvenirnica", rekla je ona sugerišući na Veneciju.

Gradonačelnica je zaledila sve dozvole za nove hotele i aranžmane za odmor, i orijentisala se na kratkoročne boravke. Te je sajtu za smještaj putnika "Airbnb" odredila kaznu od 30. 000 eura, a predložila je i uvođenje većih poreza za turiste.

Amsterdam, Holandija

Frans Van der Avert, šef marketinga Amsterdama, nedavno je izjavio kako je Amsterdam prebukiran turistima. " Grad umire od turizma, niko više ne može živjeti u historijskom centru, jer je uništen od turista. mi u marketingu Amsterdama, više ne ulažemo ni jedan euro, jer nam nije potrebno mnogo turista, već samo oni koji su zaista zainteresirani za grad, a ne samo za marihuanu i prostitutke", izjavio je Frans.

Vrući izvori, Japan

Onsen- poznate prirodne vrele vode, te sento-zajednička kupatila godinama su prava turistička atrakcija. Te ih većina posjetilaca koristi bez pitanja. I dobro ćete proći, međutim ukoliko imate tetovažu nećete se dobro provesti. Istraživanje sprovedeno 2015. godine pokazalo je da više od polovine onsena zabranjuje kupanje istetoviranih gostiju.

Santorini, Grčka

Popularo ostrvo Santorini, svake je godine najblaže rečeno preplavljeno turistima, te svaki dan njih oko 10. 000 dolazi kruzerima, te je u 2016. godini, najprometnija luka u Grčkoj izjavila kako joj je dosta kruzera, te da se njihov broj mora ograničiti. sad je taj broj smanjen na maksimalnih 8. 000.

Cinque Terre, Italija

Prelijepa obala pod zaštitom UNESCO-a, predstavlja pravi mamac za turiste, te je ovo malo mjesto sve češća destinacija brojnih turista, međutim lokalne vlasti ograničile su broj posjeta ovoga malog mjesta. Kada broj dostigne 1,5 miliona posjeta ovo mjesto više neće moći niko da posjeti, ova brojka možda ovako na prvu izgleda dosta nedostižno, međutim prema istraživanjima, ovo je malo mjesto prošle godine posjetilo čak 2,5 milona ljudi.

Arlington, Teksas

U 2015. godini privatna čarter kompanija Stratos Jets, analizirala je preko 37.000 geografski označenih turističkih destinacija Amerike, s ciljem da se odredi koje je mjesto najgostoljubivije, a koje nije. Rezultati su daleko od naučnih, ali su pokazali da je Arlington bio najmanje turističko-prijateljska destinacija u SAD-u. New York je bio na drugom mjestu, a Las Vegas na trećem. 

 

 

Ne propustite