AMERIČKI KARDIOLOG TVRDI-Ovo je najzdravija vrsta hljeba

Porodica i zdravlje
AMERIČKI KARDIOLOG TVRDI-Ovo je najzdravija vrsta hljeba
Ugledni američki kardiolog Stevan Gundry smatra da ljudi trebaju konzuirati samo jednu vrstu hljeba, i to onu koja ne sadrži žitarice.

Ugledni američki kardiolog Stevan Gundry smatra da ljudi trebaju konzuirati samo jednu vrstu hljeba, i to onu koja ne sadrži žitarice.
U knjizi 'The Plant Paradox' Gundry savjetuje da se držimo podalje od lektina, teško probavljivih proteina koji izazivaju cijeli niz biokemijskih poremećaja i pogoršavaju već postojeće upalne procese u tijelu. Ističe da gluten nije ništa drugo, nego određena vrsta lektina, prenosi Jutarnji.hr
Objašnjava da pšenica, ječam i raž sadrže gluten, koji je teško probavljiv, i da u tom procesu oštećuje stijenke crijeva. To znači da neprobavljene komponente hrane prolaze kroz crijevnu stijenku i ulaze u krvotok te izazivaju upalni proces, imunološku ili alergijsku reakciju.

images
Navodi da postoje žitarice koje ne sadrže gluten, a to su heljda, zob, riža, kukuruz i proso, ali i da sadrže druge vrste teško probavljivih proteina sa sličnim posljedicama.
Dalje se navodi da mnogi izbjegavaju gluten strahujući od debljanja i drugih bolesti, no Gundry ističe da gluten nije ništa drugo, nego određena vrsta lektina. Paradoks je da se ovi toksični proteini na biljnoj bazi mogu pronaći u brojnim proizvodima koji se reklamiraju kao 'bezglutenski'.Ovaj kardiolog tvrdi da lektini, kojih ima u voću i povrću, naročito u mahunarkama, u stvari uzrokuj debljanje, nadutost trbuha, sindrom iritabilnog crijeva i druge probleme.


Jedini hljeb koji je dobar za organizam prema Gundryju pravi se od usitnjenih sjemenki suncokreta, bundava, sezama, zobenih pahuljica, samljevenih sjemenki lana, te oraha, badema i lješnjaka, a uz malo soli priprema se sa dvije čaše vode i te malo otopljenog kokosovog ulja ili maslaca.
U Sjedinjenim Američkim Državama može se kupiti gotov, a proizvodi ga američka tvrtka Barely Bread.

Ne propustite