Hrvatska sve bliže novim izborima

Region
Hrvatska sve bliže novim izborima
Iako su pred parlamentarnim strankama u Hrvatskoj lokalni izbori, njihovi čelnici razrađuju različite opcije, među kojima su i vanredni izbori.

Iako su pred parlamentarnim strankama u Hrvatskoj lokalni izbori, njihovi čelnici razrađuju različite opcije, među kojima su i vanredni izbori.
Vladajući HDZ pokušava sklopiti novu većinu nakon razilaženja s MOST-om, ali je tajnik stranke Davor Stier otvoreno poručio da je za nove izbore, prenosi Dnevnik.hr.
U HDZ-u su i u slučaju izbora uvjereni u pobjedu, te je po njima "na ovim drugim akterima da promisle koji scenarij žele i što je dobro za hrvatske ljude vodeći računa o nizu političkih, gospodarskih, socijalnih, pa i sigurnosnih tema s kojima smo suočeni", poručio je premijer Plenković.
Iako je razgovarao sa drugim strankama, jedan bitan akter političke scene HSS, ne želi saradnju sa HDZ-om.

istopila-se-prednost-sdp-a-hdz-ga-pretekao-za-01-postotni-bod
HSS se za izbore sprema sa opozicionim SDP-om. "Savez s HSS-om, strateški savez i dogovor o predizbornoj suradnji jučer je donesen na predsjedništvu SDP-a", kaže šef SDP-a Davor Bernardić.
Iz HSS-a smatraju da su ovim na dobitku, jer prilikom posljednje saradnje sa SDP-om, koji je tada vodio Zoran Milanović, na listama su imali pet pozicija, sada im se nudi šest. Ipak konačnu odluku trebaju donijeti organi stranke, a ne sam predsjednik Krešo Beljak.
Predsjednik HNS-a Ivan Vrdoljak poručio je kako će u slučaju parlamentarnih izbora „sigurno sjesti za stol s kolegama iz SDP-a i porazgovarati o budućem programu Vlade“, ali još se neće govoriti hoće li to značiti zajednički ili odvojeni nastup na izborima.
No ipak treba sačekati rezultate drugog kruga lokalnih izbora, koji bi ipak mogli uticati na volju saborskih zastupnika, te odlučiti o novoj većini ili izborima.

Ne propustite