Ujutro zlato, u podne srebro, a navečer bronza – naranča

Zdrav život
Ujutro zlato, u podne srebro, a navečer bronza – naranča
Naranče su jedno od najljekovitijih vrsta voća na svijetu, a najpoznatije su njena žuta i crvena sorta

Vjerojatno ne postoji osoba koja ne uživa u ovoj sočnoj i ukusnoj poslastici. Narodna mudrost kaže da je sok ovoga voća ujutro zlato, pill u podne srebro, a navečer bronza.Smatra se da naranče potiču iz Azije, odakle su se dalje širile, a u 15. Stoljeću i Europa ih je prigrlila. Nekada su bile jako skupe te su se jele samo kao božićna poslastica. Danas su na našu sreću svima dostupne.

Naranče su jedno od najljekovitijih vrsta voća na svijetu, a najpoznatije su njena žuta i crvena sorta.Narančina je ljekovitost toliko opsežna, da bi se o njoj dala napisati podeblja knjiga. Popularne su među sportašima jer vrlo brzo povećavaju razinu energije, piše CentarZdravlja.net.

No, krenimo redom: Prevencija raka. Naranča sadrži spojeve za koje je dokazano da pomažu u prevenciji različitih vrsta raka, naročito raka kože, pluća, dojke, želuca i debelog crijeva. Svakodnevna konzumacija soka od naranče pomaže u prevenciji bubrežnih bolesti i smanjuje rizik od nastanka bubrežnih kamenaca. Sok pijte u umjerenoj količini jer visok udio šećera može uzrokovati propadanje zubi, a kiselina može oštetiti caklinu.

Dva istraživanja znanstvenika iz Japana su pokazala da redovna konzumacija naranče može smanjiti rizik od nastanka raka jetre. Znanstvenici vjeruju da je za to zaslužan visok udio vitamina A. Regulacija razine kolesterola. S obzirom da naranče sadrže topiva vlakna, redovnim konzumiranjem ćete regulisati ukupnu razinu kolesterola u krvi. Naranče su zaslužne i za bolje zdravlje srca. Naranče su odličan izvor kalija, minerala koji je potreban za regulaciju srčanog ritma. Kada je razina kalija preniska, povećava se rizik od nastanka nepravilnog srčanog ritma, poznatog i pod nazivom aritmija. Naranče su odličan izvor vitamina C koji pomaže u zaštiti i neutralizaciji štete koju uzrokuju slobodni radikali. Slobodni radikali povećavaju rizik od nastanka raka i srčanih bolesti.

Nekoliko istraživanja je pokazalo da polifenoli iz naranče štite od virusnih infekcija, ali i da ubrzavaju ozdravljenje. Manji rizik od nastanka konstipacije : naranče su prepune dijetalnih vlakana koje stimuliraju rad probavnog sustava, reguliraju razinu želučane kiseline i pomažu u prevenciji konstipacije. Naranče su odličan izvor karotenoida, spojeva koji se u tijelu pretvaraju u vitamin A i pomažu u prevenciji makularne degeneracije, pa su zaslužne za bolje zdravlje očiju.

Flavonoidi iz naranče pomažu u regulaciji razine krvnog tlaka, a magnezij osigurava održavanje stabilne razine krvnog tlaka na dulje vrijeme. Naranče su pune beta karotena, moćnog antioksidanta koji štiti stanice od slobodnih radikala i na taj način pomaže u prevenciji prijevremenih znakova starenja. Iako su one kisele prije nego što ih probavite, naranče sadrže niz alkalnih minerala koji pomažu u uspostavljanju pH ravnoteže u tijelu.

Njihovo djelovanje je slično djelovanju limuna, a limuni su jedna od najboljih dostupnih alkalnih namirnica. Što je naranča veća, to je veća i vjerojatnost da će biti slatka. Kupite naranče koje su čvrste, ali pomalo mekane na dodir. Svježe naranče su svjetlije boje, nisu naborane i teške su za svoju veličinu. Izbjegavajte naranče koje su previše mekane i imaju fleke.Naranče možete držati na sobnoj temperaturi oko tjedan dana, a oko dva tjedna u hladnjaku. Sok od naranče svakako držite u hladnjaku. Sušenu koricu naranče držite na suhom i tamnom mjestu.Naranče se špricaju sredstvima koja ih štite od insekata. Važno je prije jela naranče dobro oprati hladnom vodom. Organske naranče ne sadrže kemikalije i najbolji su izbor kada želite koristiti koru naranče.

Naranče prijaju uz praktički sve vrste jela, a od njih možete pripremati džemove i sirup, koricu možete kandirati ili koristiti ribanu, piše Alternativa za Vas. Koristite samo naranče koje ste sami uzgojili, ili za koje ste sigurni da nisu prskane. Naranče iz trgovine su prilično zagađene i ako njih koristite, obavezno im ogulite koru. Kod kupovine obratite pažnju da birate naranče bez oštećenja, mrlja ili plijesni na površini. Težina naranče potvrđuje sočnost ploda – zato birajte naranče s odgovarajućom težinom. Naranče čuvajte u frižideru do 2 sedmice.

Čaj od listova naranče    

Uspite kašikicu listova u dva dcl vode, pustite da odstoji deset minuta i procijedite.Sastojci:

– dvije neprskane naranče
– četiri kašikicu kipuće vode
– pet vrećica čaja po želji
– kockice leda
– med ili smeđi šećer po ukusu .. Ogulite naranče. Koru i vrećice čaja prelijte vrućom vodom, nakon pet minuta procijedite. Ohlađeni čaj izmiksajte u blenderu s narančama. Čaj po želji zasladite i dodajte kockice leda.

Ne propustite