Novi šokantni potezi Donalda Trumpa

Svijet
Novi šokantni potezi Donalda Trumpa
Šok je uslijedio nakon što je Trump otkrio izuzetno povjerljive informacije ruskom ministru vanjskih poslova Sergeju Lavrovu i ruskom ambasadoru u SAD-u Sergeju Kisljaku prilikom njihova sastanka u Ovalnom uredu u Bijeloj kući proteklog tjedna

Predsjednik Donald Trump ponovo je šokirao američku javnost.Ovog puta na tapetu su bili odnosi sa Rusijom, odnosno raspolaganje tajnim podacima.
Šok je uslijedio nakon što je Trump otkrio izuzetno povjerljive informacije ruskom ministru vanjskih poslova Sergeju Lavrovu i ruskom ambasadoru u SAD-u Sergeju Kisljaku prilikom njihovog sastanka u Ovalnom uredu u Bijeloj kući protekle sedmice, piše Washington Post.
Novinari su ovu informaciju dobili od nekoliko sadašnjih i bivših funkcionera koji su naveli da je ovakav gest ugrozio ključni izvor od kojeg SAD dobiva informacije o Islamskoj državi.
Ove su informacije američki obavještajci dobili od svojih partnera putem razmjene informacija, a smatraju se toliko osjetljivim da se detalji skrivaju i od velikog dijela američkih saveznika, i ograničeni su na vrlo malen broj ljudi unutar američke vlade.Obzirom da je partner koji je Americi dao informacije zabranio da se dijele i sa kime, ova odluka je ugrozila saradnju sa saveznikom koji ima pristup važnim informacijama o ISIS-u.

Jedan dužnosnik upoznat s ovim informacijama rekao je da je Trump "Rusima otkrio više informacija nego ih mi dijelimo s vlastitim saveznicima".
Ovaj ugledni američki list nije otkrivao konkretne detalje, ali je prenieo da je Trump Lavrovu i Kisljaku govorio o prijetnji ISIS-a koja se tiče upotrebe laptopa u avionu, a da je bilo ko osim Trumpa to učinio prekršio bi zakon.
Predsjednik i ruski ministar vanjskih poslova sagledali su zajedničke prijetnje od strane terorističkih organizacija, a koje se tiču i prijetnji u avijaciji, kratko je izjavio Trumpov savjetnik za nacionalnu sigurnost H.R. McMaster, neizravno potvrđujući o čemu je bila riječ na sastanku. Slično saopćenje dao je i amerićki državni tajnik Rex Tillerson.
Brojni dužnosnici osudili su ovu predsjednikovu gestu ističući da je to zapanjujuće, da je grub udarac odnosima prema ključnim saveznicima te da će Rusi shvatiti čime SAD raspolaže.

Ne propustite