PREDNOSTI CRNOG VINA U SLUŽBI ZDRAVLJA
Paracelsus, utjecajni švicarski liječnik iz 16. stoljeća je napisao: “Vino je hrana, lijek i otrov – samo je pitanje doze.” Kao i kod gotovo bilo koje hrane ili pića, velike doze vina mogu biti štetne za naše zdravlje – ali isto tako, umjerene doze nam mogu biti i jako korisne.
Istraživači su otkrili da su crna vina bogata flavonoidima najbolja za naše zdravlje. Flavonoidi su najpoznatiji po svojim antioksidativnim svojstvima koja pomažu tijelu da se bori protiv alergijskih, virusnih i kancerogenih neprijatelja.
Crna vina također sadrže antioksidante, koji pomažu tijelu da postane otpornije na rak i kardiovaskularne bolesti. Najveću koncentraciju antioksidansa i flavonoida sadrže 3 poznata branda: Cabernet Sauvignon, Petit Syrah i Pinot Noir.
Druga crna vina, poput Merlota sadrže manje flavonoida, ali opet mnogo više nego većina bijelih vina. Dakle, najbolja vina za zdravlje su suha crna vina. Naravno, nemojte pretjerivati – ali uzmite u obzir, sada već naučno dokazanu činjenicu, i dodajte čašu vina svojoj svakodnevnoj prehrani. Prema naučnicima, ovo bi mogli imati značajan učinak na očuvanje vašeg zdravlja.
Crno vino je kompleksan proizvod koji sadrži nekoliko hiljada hemijskih spojeva. Molekula koju vrijedi istaknuti zove se resveratrol. Ova molekula, koja se nalazi u značajnim količinama samo u crnom vinu, ima brojne pozitivne učinke na kardiovaskularni sistem, uključujući i ograničavanje stvaranja krvnih ugrušaka koji mogu blokirati krvne žile, što uzrokuje ozbiljne probleme.
“Vino je hrana, lijek i otrov – samo je pitanje doze.” –Paracelsus
Stručnjak za kardiovaskularne probleme, profesor Roger Corder, proveo je godine proučavajući dokaze zdravstvenih prednosti crnog vina. U svojoj novoj knjizi, “The Wine Diet”, on poručuje da je uvjeren da većina ljudi treba uključiti crno vino u svakodnevni način života.
Corder je otkrio nešto što je na kraju nazvao “Francuski paradoks“. Naime, on se pitao zašto Francuzi imaju nižu stopu srčanih bolesti, unatoč činjenici da je njihova prehrana bila iznimno bogata mastima. Fokusirao je svoja istraživanja na jugozapadnom dijelu Francuske, gdje ljudi imaju izuzetno dugačak životni vijek. Profesor Corder je otkrio da regija proizvodi domaća vina koja sadrže najviše procyanidina (antioksidansa) na svijetu.
Naravno, ukoliko niste ljubitelj okusa crnog vina, ili jednostavno ne pijete alkohol iz drugih razloga, koristi koje crno vino nudi vašem organizmu možete dobiti i iz drugih izvora. Flavonoidi, na primjer, nalaze se i u drugim namirnicama (voće i povrće), kakau i nekim sokovima. Grožđe i crveni sok od grožđa također imaju mnoge komponente koje sardži crno vino.