OBRATITE PAŽNJU: Ovo je najgora hrana za vaše KOSTI, koje postaju lako lomljive

Zdrav život
OBRATITE PAŽNJU: Ovo je najgora hrana za vaše KOSTI, koje postaju lako lomljive
Posebno je štetno više od tri kafe na dan.

Kofein, sol, alkohol i gazirana pića igraju ključnu ulogu kod ubrzanog propadanja kostiju...

1. Kofein.

Prevelika količina kofeina može smanjiti sposobnost organizma da iskoristi kalcij iz hrane, upozarava dr. Jerri Nieves. Posebno je štetno više od tri kafe na dan, a računa se i kofein iz gaziranih pića. Čak i neki lijekovi poput onih protiv gripe, alergija i analgetika mogu sadržavati kofein.

Kako biste poništili loše djelovanje kofeinam pazite da pojedete preporučenu dnevnu dozu ( oko 1,200 miligrama, ovisno o dobi) u jogurtu ili drugim namirnicama.

2.Sol

Natrij iz soli potiče bubrege da otpuštaju kalcij što uništava kosti. Zbog toga, većina ljudi pojede dvostruko manje kalcija no što bi trebalo.

Čuvajte se skrivene soli u gotovim jelima i obrađenoj hrani. Dok kuhate, kviše koristite začine, a manje sol kako bi dnevni unos soli bio manji od preporučenih 2,400 mg.

3. Žitarice

Spojevi iz cjelovitih žitarica sprečavaju da da tijelo iskoristi kalcij iz mlijeka s kojima se jede – objašnjava dr. Pamela Smith sa Univerziteta u Floridi. Pričekajte dva sata nakon što ste pojeli žitarice prije nego što pojedete jogurt, ili dodatke prehrani s kalcijem.

4. Gazirana pića

Fosfati ( ili fosfatna kiselina ) i gaziranim sokovima povećava rizik od prijeloma. No znanstvenici nisu sigurni zašto.

 Male količine fosfora nužne su za izgradnju kostiju, ali ako imate previše tijelo će izlučivati i kalcij i magnezij – objašnjava dr. Smith. Pretpostavlja se kako je problem u kiselom okruženju kojeg stvara. Smanjite gazirana pića ili se prebacite na mineralnu vodu – ona ne šteti kostima.

5. Grahorice

Grah,mahune i grašak također mogu poremetiti sposobnost tijela da koristi kalcij iz hrane jer fitati iz njih vežu za kalcij i druge minerale. To je osobito opasno za vegetarijance koji jedu mnogo. Namačite grah nekoliko sati a potom kuhajte u novoj vodi. Savjetuje dr. Nieves.

Ne propustite