TRAGEDIJA U MOSTARU

BHDCA: Servis aviona rađen u aprilu, potvrda za letenje izdata 10 dana prije tragedije

Objavljeno:15.05.2017 - 13:26
A A A Times Arial

U Zračnoj luci Mostar i kontrolnom tornju od ranih jutarnjih sati su istražitelji tužiteljstva BiH i BHDCA koji rade na utvrđivanju uzroka pada sportskog zrakoplova u subotu subotu u Jasenici pokraj Mostara u kojem je poginulo petero ljudi, od kojih troje djece. 

Službenih informacija o uzrocima nesreće još uvijek nema, a prve procjene govore da će za utvrđivanje biti potrebna istraga od oko 30 dana.

Iz Direkcije za civilno zrakoplovstvo BiH (BHDCA) danas je za TV1 rečeno da je ova direkcija za navedni avion izdala posljednju Potvrdu o provjeri plovidbenosti 03.05.2017. godine sa rokom važenja do 3.05.2018. godine.

"Posljednji servis navedenog vazduhoplova rađen je 05.04.2017. godine o čemu postoji dokumentcija u BHDCA, kao i sertifikat ovlašćenog aviomehaničara koji potvrđuje da je izveden servis“, navode iz BHDCA u odgovoru upućenom TV1.

Dodaju i da se servis vazduhoplova radi  u skladu sa priručnikom o održavanju za svaki vazduhoplov posebno gdje su navedeni tačni vremenski intervali za zamjenu, odnosno remont svake komponente, a u konkretnom slučaju radi se o tipu vazduhoplova Fuji FA 200-160 Tipski sertifikat TCDS A4PC.

Na pitanje za koliko je osoba avion bio namijenjen, iz BHDCA su naveli da je u tipskom sertifikatu za navedeni vazduhoplov navedeno da vazduhoplov ima 4 sjedišta.

 

(24sata.hr)

NAJGLEDANIJI VIDEO DANAS NA PORTALU:

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA - Portal Novi.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Novi.ba!