CDU Angele Merkel slavio na pokrajinskim izborima u Sjevernoj Rajni Vestfaliji

Aktuelno
CDU Angele Merkel slavio na pokrajinskim izborima u Sjevernoj Rajni Vestfaliji
Kršćanska demokratska unija njemačke kancelarke Angele Merkel odnijela je veliku pobjedu na izborima u najmnogoljudnijoj pokrajini Sjeverna Rajna Vestfalija (Nordrhein-Westfalen).

Kršćanska demokratska unija njemačke kancelarke Angele Merkel odnijela je veliku pobjedu na  izborima u najmnogoljudnijoj pokrajini Sjeverna Rajna Vestfalija (Nordrhein-Westfalen).
Prema izlaznim anketama CDU je u ovoj pokrajini osvojila 33 % glasova, 1,5% više od vladajućeg SPD-a, prenosi Spiegel Online.
Sjeverna Rajna Vestfalija je najveća i najmnogoljudnija njamačka savezna država sa oko 18 miliona stanovnika, a predstavlja tradicionalno uporište socijaldemokrata. Kroz povijest se rijetko dešavalo da socijaldemokrati pobijede na saveznim izborima ukoliko nemaju podršku u ovoj pokrajini, koja je tradicionalno industrijska, sa velikim gradovima kao što su Köln, Düsseldorf, Duisburg, Aachen, Essen, Dortmund i Bonn.Posljednje izbore u ovoj pokrajini SPD je izgubio 2005. godine.

detektei-nordrhein-westfalen
Njemačka kancelarka Angela Merkel tako ima velike šanse da na saveznim izborima u septembru ove godine osvoji novi, četvrti po redu kancelarski mandat, i izjednači se sa svojim stranačkim kolegom Helmutom Kohlom po broju izbornih pobjeda.
Ovim se kriza njemačke Socijaldemokratske partije nastavlja, koja se od ostavke Gerharda Schrödera i dolaska Merkelove ne uspijeva konsolidovati i imenovati rukovodstvo koje će ih vratiti na vlast nakon više od deset godina.

Treći po broju glasova su Liberali FDP sa 12,5 % dok su pad u izbornom rezultatu zabilježili tradicionalni partneri SPD-a "Zeleni".

Ne propustite