Piramide i u Neumu

Zanimljivosti
Piramide i u Neumu
Goran Glamuzina, geolog iz Mostara, tvrdi da je kod Neuma pronašao megalitske piramidalne gomile, kiklopske zidine i druge objekte stare preko 3000 godina.

Prema Glamuzini, kod Neuma je pronađen megalitni opservatorij na brdu Glimač, koje samim pogledom sa različitih strana podsjeća na stjenoviti piramidu..Govoreći o terminu 'megalitski opservatorij', to možda nekima od čitalacaa ovog teksta dijeluje kao svojevrsna nepoznanica ili nešto nevažno u svijetu arheologije, no upravo jedan od najjačih i najpoznatijih ne samo regionalnih već evropskih pa i svjetskih arheoloških lokaliteta nalazi se u Makedoniji, a poznat je upravo pod nazivom -megalitski opservatorij Kokino. Već samim unošenjem u google pretaživač riječi megalitski opservatorij ili megalithic observatory - gotovo sve početne rezultate svega prisutnog u svjetskoj internetskoj bazi google izbacuje upravo pod opisom megalitskog opservatorija Kokino u Makedoniji, navodi Glamuzina na svom blogu Megaliti Hercegovina.

glamuzina-2
Tvrdi da se na vrhu brda Glimač u Neumskom Gracu nalazi svetište, slično onom u Makedoniji po reljefnom obliku, te smatra da su ključni dokazi da je ovo kultno mjesto starije od 3500 godina brojni nalazi prapovijesne keramike.Smiješta ga u perido stariji od mikenskog.
Do sada na području Hercegovine nije sistematski u arheološkom smislu istraženo najmanje tri lokaliteta sa građevinama historijske vrijednosti.
Ostaje da se vidi kakvu će ocjenu ovim tvrdnjama dati naučna i stručna javnost.

glamuzina-3

Inače, Goran Glamuzina rođen je 1980. u Mostaru, nakon završene Osnovne i Srednje škole (Gimnazija) u Čitluku, upisuje geologiju na Prirodoslovno-matematičkom fakultetu u Zagrebu gdje diplomira inženjerski smjer na Geološko-paleontološkom odsjeku. Nakon toga magistrira na Rudarsko-geološko-građevinskom fakultetu u Tuzli, jedinom geološkom fakultetu u Bosni i Hercegovini, s temom eocenskih makrofosila područja Čitluka.

Ne propustite