AMERIKANCI U CRKVI PJEVAJU BOSANSKU ILAHIJU 'SAMO ALLAH ISTINA JE' (VIDEO)

Zanimljivosti
 AMERIKANCI U CRKVI PJEVAJU BOSANSKU ILAHIJU 'SAMO ALLAH ISTINA JE' (VIDEO)
Multigeneracijski hor iz gradića Greenfield u američkoj državi Massachusetts pod nazivom "Greenfield Harmony, zakazao je novi koncert u metodističkoj crkvi Wesley koji će se održati 14. maja, kada se u SAD-u obilježava "Mothers day", odnosno Majčin dan

Multigeneracijski hor iz gradića Greenfield u američkoj državi Massachusetts pod nazivom "Greenfield Harmony,  zakazao je novi koncert u metodističkoj crkvi Wesley koji će se održati 14. maja, kada se u SAD-u obilježava "Mothers day", odnosno Majčin dan - javlja Amherstbulletin.

Hor čini 75 glasova, a na reprertoaru će se naći i nekoliko pjesama iz Bosne i hercegovine, ali i Makedonije, Južnoafričke Republike, Afganistana i Rusije.

Inače, voditeljica Greenfield Harmony zbora je Mary Cay Brass. Ona je kao Fulbrightova stipendistica proputovala bivšu Jugoslaviju proučavajući balkansku tradicionalnu muziku.

- Muzika gradi mostove među ljudima, ali i izgrađuje same ljude dok pjevaju pjesme drugih naroda. Pjevajući mi prepoznajemo i slavimo te kulture – kazala je Brass. Ona je istaknula da će se na repertoaru 14. maja naći bosanska ilahija "Samo Allah istina je", jevrejska pjesma "Blessing" te južnoafrička "Thabacheue" - rekao je Ray Sebold, tenor u ovom horu, prenosi "Hayat"

- Pjevamo tradicionalne pjesme iz brojnih zemalja koje imaju snažnu pjevačku tradiciju. To nam daje uvid u kulturu tih zemalja. Ta muzika je bezvremenska – kazao je Sebold.

Novac od ulaznica bit će doniran Međunarodnoj školi u Brattleborou - američka država Vermont, a upotrijebit će ga za program pod nazivom "Pomirenje nakon konflikta kroz kulturu".

 

 

 

Ne propustite