U KINI TEST ''LUNARNE PALATE''

Svijet
U KINI TEST ''LUNARNE PALATE''
Kina je napravila "Lunarnu palatu" na Zemlji, u kojoj će simulirati uslove života na Mjesecu a sve u okviru priprema za osnivanje naselja na zemljinom satelitu do 2036. godine.

Kina je napravila "Lunarnu palatu" na Zemlji, u kojoj će simulirati uslove života na Mjesecu a sve u okviru priprema za osnivanje naselja na zemljinom satelitu do 2036. godine...

 

Četri studenata (dva muškarca i dvije žene) sa Univerziteta za aeronautiku i astronautiku "Peking" boravit će u kabini površine 160 metara kadvratnih ""Yuegong-1," gdje će je testirati kao sistem za održavanje života u uslovima kakvi vladaju na Mesecu

U laboratoriju će ostati 60 dana, nakon čega će ih smijeniti druga grupa od četiri studenata. Oni će u “Lunarnoj palati” provesti najprije 200 dana,  zatim će ponovo ući i ostati još 105 dana.

U Bioregenerativnom sistemu za održavanje života (BLSS) ljudske fekalije će biti prerađivane u procesu biofermentacije, a nusproizvodi otpadnih tvari  biti će korišteni za uzgoj eksperimentalnih žitarica i povrća.

 

"Yuegong-1" se sastoji od glavnog stambenog prostora i dvije kabine "staklenika". Glavna kabina pokriva 42  metra kvadratna (veličine malog urbanog stana), dok je svako od postrojenja 3,5 metra visoko i od 50 do 60 metara kvadratnih široko. Glavna kabina ima četiri odjeljka, zajedničku sobu, kupatilo, sobu za obradu otpadnih voda i prostor za uzgajanje životinja.

5914cebb59c72

Ovo je jedini laboratorij ovog tipa na svijetu u kojemu ima životinja i mikroorganizama, biljaka i ljudi, objašnjava glavni dizajner Liu Hong za CCTV.

 

Unatoč napretku kineskog svemirskog programa za vojne, komercijalne i naučne svrhe, Kina i dalje zaostaje za SAD-om i Rusijom. Prošlog mjeseca je objavljena vijest da Kina pregovara sa Evropskom svemirskom agencijom o saradnji u izgradnji ljudskog naselja na Mjesecu.

Evropska svemirska agencija je ranije opisivala svoj "Moon village" (Naselje na Mesecu) kao potencijalnu međunarodnu startnu platformu za buduće misije na Mars, a prošle godine šef ESA Jan Verner opširnije je govorio o planovima za izgradnju naselja na Mesecu.

Budućnost svemirskih putovanja traži novu viziju - rekao je on.

Koncept je baza za istraživanje Meseca, a za koje će biti zaduženi ljudi i roboti. Ta baza će imati ulogu usputne stanice za svemirske letelice i postat će “naselje” sa razvijenom eksploatacijom ruda, pa čak i turizmom.

"Kada kažem 'Naselje na Mesecu', ne mislim na kuće, crkvu, gradsku vjećnicu i slično" rekao je on tada.

"Moja ideja je usredsređena na suštinu koncepta naselja: ljude koji zajedno žive i rade na jednom mjestu. A to mjesto bi bilo na Mjesecu.

 

Ne propustite