ISIS-ovci izgladnjivali djecu i govorili im: "Moći ćete jesti u raju, ali se prvo morate raznijeti"

Svijet
ISIS-ovci izgladnjivali djecu i govorili im: "Moći ćete jesti u raju, ali se prvo morate raznijeti"
Obučavali djecu da postanu bombaši samoubice

 

ISIS-ovci su zarobljenu djecu koju su izgladnjeli tjerali na borbu za jedan paradajz, a potom su im govorili kako će u raju moći jesti koliko god žele, ali kako se prvo moraju raznijeti, prenosi index.hr

To je bio samo dio indoktrinacije jazidske djece od strane militanata ISIS-a nakon što su pregazili jazidske gradove i sela na sjeveru Iraka.

Obučavali djecu da postanu bombaši samoubice

Natjerali su stotine dječaka, od kojih su neki imali samo 7 ili 8 godina, piše Independent, da treniraju borbu za ISIS kao i to kako da postanu bombaši samoubice. 

Dječaci koji su pobjegli iz njihovog zatočeništva opisali su kako je život izgledao u kampovima ISIS-a daleko od obitelji i sigurnosti doma. 

"I ovdje me je jako strah", govori Ahmed Ameen Koro, koji je razgovarao s novinarima Associated Pressa u kampu na sjeveru Iraka. tamo je napokon sa svojom majkom, sestrom i bratom, koji su jedini preostali preživjeli članovi njegove obitelji. 

"Ne mogu normalno spavati jer ih vidim u svojim snovima", priznao je. 

Njegova je porodica pokušala pobjeći kada je ISIS stigao u njihovo selo, ali su ipak zarobljeni. Njega i njegovog  brata su odveli u kamp gdje su ih držali u školi za dječake.

"Birali su djevojke i odvlačili ih od njihovih majki"

"Birali su i uzimali djevojke koje su im se svidjele. Sjećam se kako su djevojke plakale, kao i njihove majke. Odvlačili su djevojke od njihovih majki. Svi su bili veliki, bradati muškarci, izgledali su poput čudovišta", prisjetio se Ahmed. 

Akram Rasho Khalaf je imao samo 7 godina kad su militanti ISIS-a došli u njegovo selo. Akram i njegova obitelj su pokušali pobjeći ali je on ranjen te je odveden u bolnicu u Mosulu. U bolnici je operiran, ali nikada više nije čuo za svoje roditelje. Militanti su ga odveli u Siriju gdje je bio u kampu. 

"Bacali su lopte djeci na glavu, a ako bi ijedno zaplakalo, tukli bi ga. Oni koji nisu plakali su hvaljeni te su im govorili kako će oni jednog dana postati bombaši samoubice", prisjeća se Akram. 

"Govorili su kako su nam prijatelji, ali djeca su bila preplašena an smrt. Govorili su nam kako ćemo se u božju volju raznijeti kada odrastemo", ispričao je.
Otkupili ga za 10.500 dolara

Akram je bio zarobljen dvije godine, a jednog dana je njegov ujak primio fotografiju svojeg nećaka koji se oblači u odoru ISIS-a uz ponudu kako može biti izbavljen za 10.500 dolara, što je navodno česta praksa. 

Obitelj je posudila novac od rođaka iz Njemačke i Akram je vraćen. 

Carl Gaede, američki socijalni radnik koji radi u neprofitnoj organizaciji koja se specijalizirala za ratne traume kaže kako djeca koja su vraćena iz kampova često postaju agresivna te kako se od njih mora kriti oružje.

"Vidjeli smo velik broj djece koja su imala nasilne ispade, pa članovi obitelji moraju sklanjati noževe i opasne predmete koje bi djeca mogla upotrijebit", izjavio je. 
 

Ne propustite