Da li smrtonosna igrica prijeti i djeci iz BiH?

Aktuelno
Da li smrtonosna igrica prijeti i djeci iz BiH?
Svijet je na nogama zbog opasne igrice po imenu "Plavi kit" zbog koje djeca u konačnici izvrše samoubistvo

Svijet je na nogama zbog opasne igrice po imenu "Plavi kit" zbog koje djeca u konačnici izvrše samoubistvo. I mediji u susjednoj Hrvatskoj izvijestili su da su djeca u ovoj zemlji primala naredbe da izvrše opasne i smrtonosne zadatke! Prijeti li "Plavi kit" i bosanskohercegovačkim tinejdžerima?

Nova pošast na internetu prijeti sigurnosti djece i tinejdžera. "Plavi kit" ili "The Blue Whale Challenge" je igrica koja navodno potiče iz Rusije i zbog koje djeca u konačnici izvrše samoubistvo, piše N1.

Sve počinje hashtahovima kao što su #f58, #f57, #wakemeup420 - ili "probudi me u četiri i dvadeset", koji se unose na društvene mreže. Djeca u inbox 50 dana dobivaju zadatke - od najjednostavnijeg ucrtavanja kita na ruku do saomoubistva. Internet je već pun jezivih zadaća.

O saomobistvima su pisali svjetski mediji, a i djeca u Hrvatskoj otkrila su da su dobivali zadatke. I državno tužilaštvo i FUP kažu kako nema dokaza da su mladi Bosanci i Hercegovci igrali "Plavog kita". No nema ni dokaza da su djeca sigurna.

"Ako se radi o masovnijem broju, onda je teško da jedna ili više osoba to koordinira. Postoje operativni sistemi, koji imaju mogućnost podešavanja roditeljskih kontrola i oni omogućavaju roditeljima da kontrolišu neke aspekte dječjeg ponašanja na internetu. Preporučio bih stranicu 'Sigurno dijete', na kojem ljudi pokušavaju širem stanovništvu objasniti koje su opasnosti i kako se zaštiti", kaže Saša Mrdovć, stručnjak za cyber sigurnost.

Dječja nadmoć u informatičkoj pismenosti mogla bi biti mač sa dvije oštrice.

"Najvažnija poruka za roditelje je da se potpuno izgubila razlika između stvarnog i virtualnog svijeta. Kada roditelji toga postanu svjesni, na pola puta su da riješe probleme. Oni imaju stav da su djeca na sigurnome u sobi, na njihovim očima za internetom, a dijete možda radi gore stvari nego što možemo zamisliti. Na internetu bi sve vrijeme trebalo pisati 'roditeljska pažnja'. Roditelj bi trebao djetetu objasniti šta je to scena nasilja ili seksualna scena", objašnjava Tarik Smailbegović, socijalni radnik, KJU Porodično savjetovalište Sarajevo.

Upravo gubljenje granice između stvarnog i virtualnog svijeta je najveća opasnost. Bila igrica mit ili jedna od najmorbidnijih cyber opasnosti koju je svijet vidio, nadati se da će "Plavi kit" nestati onako brzo kako se i pojavio! No virtualne opasnosti mogle bi pokucati i na druga vrata. A stroga kontrola nad upotrebom interneta ostat će jedan od najbojlih načina njihove prevencije.

Ne propustite