ODLUČILI STE NA DIJETU?! 16 najboljih namirnica za MRŠAVLJENJE
Prava hrana će vam pomoći da skinete kilograme viška i smanjite neobuzdanu glad.
1. Odrezak
Govedina ima reputaciju namirnice koja pomaže režimu prehrane i može vam pomoći da skinete kilograme. Trudite se konzumirati domaću govedinu, jer je to zdravije za vas i bolje za okoliš.
2. Jaja
Uživajte u jajima, uključujući i prezrene žumanjke koji u umjerenim količinama neće naškoditi vašem srcu. Priuštite si omlet, a najbolja je kombinacija frittata s povrćem.
3. Kelj
Dugo je bio marginaliziran kao prilog, ali ovom bi zelenom kralju trebala pripasti glavna uloga na vašem tanjuru. Jedna šalica sirovog sjeckanog kelja sadrži 34 kalorije i oko 1,3 grama vlakana, te velike količine željeza i kalcija.
4. Zobena kaša
Ne zvuči privlačno, ali je zdravo budući da zob sadrži čak pet grama vlakana po porciji, Možete ga koristiti umjesto krušnih mrvica u mesnoj štruci.
5. Leća
Leća stanjuje trbuh, sprečava udare inzulina koji uzrokuju da organizam stvara viškove masnoće, posebice u području abdomena. Bogata je bjelančevinama, pa može zamijeniti mesni obrok. Nježnog je okusa i lako se slaže s ostalim namirnicama. Crvena i žuta leća kuhaju se najbrže (15 do 20 minuta).
6. Goji bobice
Ove opore bobice voćni su šampion suzbijanja gladi. Imaju 18 različitih aminokiselina, što ih čini izuzetnim izvorom proteina, te samo 35 kalorija po žlici.
7. Losos
Ne samo da riblje masti čuvaju vaše srce, pomažu vam stanjiti i struk. Omega-3 masne kiseline poboljšavaju osjetljivost na inzulin, što pomaže izgradnji mišića i smanjuje abdominalnu masnoću. Što imate veću mišićnu masu, vaše tijelo sagorijeva više kalorija. Losos je najbolji jednostavno pripremljen: namažite ga sa soli i paprom i pecite na vrućoj tavi s dvije žlice ulja, jednu do tri minute sa svake strane.
8. Jabuka
Jabuka dnevno čuva vašu vitkost. Ljudi koji pojedu jabuku prije drugog obroka konzumiraju manje kalorija od onih koji su se odlučili za drugu vrstu užine. Osim toga, antioksidansi u jabukama mogu spriječiti metabolički sindrom, stanje koje obilježava višak trbušne masnoće.
9. Tjestenina od heljde
Zamijenite običnu tjesteninu za rezance od heljde i moći ćete ući u svoje uske traperice u svakom trenutku. Heljda je bogata vlaknima i, za razliku od većine ugljikohidrata, sadrži bjelančevine. Kuhajte je kao rižu, pokrivenu i na slaboj vatri, te kombinirajte s brokulom, mrkvom, gljivama i lukom.
10. Borovnice
Sve je bobičasto voće dobro za vas, ali ono plave boje je među najboljima. Ima najviše antioksidansa od svog voća koje obično konzumiramo, te daje 3,6 grama vlakana po šalici. Umjesto da žitaricama dodate voće, ispunite svoj zdjelu borovnicama, a zatim dodajte žitarice i jogurt ili mlijeko na kraju.
11. Maslac od badema
Ovaj namaz smanjuje glikemijski indeks kruha (mjera učinka hrane na šećer u krvi). Studija Sveučilišta u Torontu utvrdila je da ljudi koji su jeli maslac od badema s bijelim kruhom nisu imali isti udar šećera u krvi kao osobe koje su jele samo krišku kruha.
12. Šipak
Sok od šipka proglašen je zdravim, ali sjemenke nara zaslužuju svu pažnju. Osim što su bogate folnom kiselinom i antioksidansima, imaju malo kalorija i puno vlakana, pa mogu zadovoljiti potrebu za slatkim, a da ne ugroze vašu liniju. Koristite ih u salatama, te kombinirajte sa sirovim mladim špinatom.
13. Chili
Jedan od razloga da chilijem začinite obrok jest što ćete ubrzati svoj metabolizam. Spoj u chiliju koji se zove kapsaicin sprječava pretvorbu nezrelih masnih stanica u zrele masne stanice koje u sebi imaju veću količinu masnog tkiva. Prema objašnjenjima znanstvenika, kapsaicin djeluje kao biokemijski signal koji potiče masne stanice na apoptozu, mehanizam kojim se stanice same razgrađuju.
14. Jogurt
Dijetetičari jogurt smatraju savršenom hranom i to s dobrim razlogom. Sa svojim trostrukim učinkom ugljikohidrata, proteina i masti, može suzbiti glad i održati razinu šećera u krvi stabilnom. Koristite ga umjesto majoneze uz piletinu ili krumpir salatu ili dodajte pečenom krumpiru malo jogurta na vrh i nakapajte s malo limuna. Unijet ćete tako 4,7 grama masti po žlici manje.
15. Kvinoja
Kvinoja je kultivirana u Andama, a Inke su je smatrale svetom hranom i odnosili su se prema njoj kao ‘majci sjemenci’. Uspješno obuzdava glad, a bogata je vlaknima i proteinom, nutricionističkom kombinacijom koja vas može satima držati sitima.
16. Sardine
Te sićušne ribe su neopjevane morske zvijezde, bogate bjelančevinama i omega-3 masnim kiselinama, pa pomaže tijelu održati mišićnu masu. Imaju malo žive i dosta kalcija, što ih čini pametnim ribljim izborom za trudnice. Ako vas smeta njihov okus, potopite ih u mlijeku sat vremena. Pripremite namaz od sardina tako da ih zgnječite uz sjeckani luk, svježe začinsko bilje i kockice paprike. Stavite smjesu na komad integralnog ili raženog kruha i pokrijte kriškom sira.