PRIM. DR MAHIR TOKIĆ ZA NOVI.BA: Najčešći simptomi i liječenje stomačnih tegoba

Aktuelno
PRIM. DR MAHIR TOKIĆ ZA NOVI.BA: Najčešći simptomi i liječenje stomačnih tegoba
Nagle promjene vremenskih prilika ovih dana pogoduju razvoju virusa, te je sve više pacijenata u domovima zdravlja koji se žale na prehlade, malaksalost, stomačne tegobe.

Nagle promjene vremenskih prilika ovih dana pogoduju razvoju virusa, te je sve više pacijenata u domovima zdravlja koji se žale na prehlade, malaksalost, stomačne tegobe.

Kontaktirali smo prim. dr Mahira Tokića koji je za naš portal govorio o utjecaju vremenskih prilika na zdravlje građana, te kako da se zaštite od viroza.

- Vremenske prilike svakako utiču na širenje virusa, ali prije toga moramo reći da direktno utiču na psihofizičko stanje organizma. Nagle i brze promjene vremena, kao što su velike oscilacije u dnevnim temperaturama dovode do 100% opterećenje organizma, uz povećanu prisutnost vlage kao i promjenljiviji atmosferski pritisak su faktori koji dovode da određene grupe virusa postanu potentnije i izazivaju veći broj oboljelih.

Za ovaj period proljeća, kada organizam prelazi na aktivniji dio vjetrovi također narušavaju normalno funkcioniranje organizma jer sa sobom donose različite koncentracije pozitivnih i negativnih Jona u zraku. Elementarnu osobinu patogeni virusa predstavlja njihova infektivnost i virulencija.

Ove virusne osobine ovise od velikog broja faktora: U inficiranju organizma virusna patogenost očituje se kroz imuni odgovor organizma. Klinički virusna infekcija može biti u određenom vremenskom periodu i neprimječena, virusi se zadržavaju u inficiranom organizmu s povremenim reaktivacijama i kliničkim manifestacijama, ( djelovanje određenih faktora, pad obradbenih snaga organizma) Putevi prijenosa uzročnika virusnih infekcija su različiti. Virusi se prenose direktnim kontaktnom, respiratorno, oralan fekalnim i seksualnim putem. Kontaminirana prašina, zrak, predmeti opće i zajedničke upotrebe, ili kontaminirane ruke su također način prenošenja. Neki od stomačnih (enteralnih) virusa ulaze u organizam preko sluznice gornjih partija, respiratornog kao i preko sluznice želučano crijevnog sistema. Pošto se danas koriste zagađene vode za zaljevanje ranih kultura povrća uz sve navedeno i to je jedan od faktora koji dovodi da u ovom periodu imama povećan broj oboljelih s izraženim stomačnim problemima, rekao je Tokić.

stomacni-virus

Naglasio je i kako su ovogodišnja zima i proljeće zbog svoje dužine i jačine direktno uticale na opće zdravstveno stanje.

- Mnoge virusne infekcije mogu da imaju zajedničke kliničke manifestacije i simptome tako da se klinički ne mogu izdiferencirati, potrebno je izvesti lab. analize da bi se klinička sumnja na određeno virusno oboljenje mogla sa sigurnošću postaviti. S jedne strane simptomi bolesti ovise od osobine virusa, a s druge od osobine domaćina( starost pacijenta, stanje imunog sistema, udruženi infekcija, kao i svih gore navedenih faktora). Moram naglasiti da promjena vremena u smislu pomjeranja kazaljki na satu itekako utiče na Opšte stanje zdravlja, naglasio je Tokić.

Osobe koje su sklone ovim tegobama moraju voditi računa o nekoliko stvari:

- Trebaju prije svega da porade na vlastitom imunitetu, te u ovoj fazi izbjegavaju uzimanje sirovog povrća koje nije dobro oprano. Također jedan od faktora preventive je fizička aktivnost i boravak na čistom zraku. Za nekomplikovana stanja terapija je uglavnom simptomatska, uzimanje čaja od šipurka, kore nara, crni čaj, rogačevo brašno, dvopek i kuhana riža, savjetuje prim. dr Mahir Tokić.

 

 

Ne propustite