NEVJEROVATAN PODVIG U SRBIJI: Kćerka Abu Hamze prva žena pod hidžabom, koja je istrčala Beogradski maraton!

Druga strana sporta
NEVJEROVATAN PODVIG U SRBIJI: Kćerka Abu Hamze prva žena pod hidžabom, koja je istrčala Beogradski maraton!
Kazala je da joj Beograd nisu preporučivali zbog hidžaba, komentarima tipa: „OK neće ti niko ništa u turističkim mjestima, ali pazi da ne ideš negdje dalje od centra, nikad ne znaš.“

Nudžejma Softić prva je žena sa hidžabom koja je istrčala Beogradski maraton. Ona je na internet stranici Trcanje.net  napisala tekst u kojem navodi da se za Beograd odlučila sasvim slučajno, s obzirom na to da nije otišla na maraton u Barceloni za koji se prijavila. Između ostalog u tekstu po imenom Neobičan april u Beogradu, Nudžejma je navela da je trka sama po sebi spadala među teže, zbog vremenskih neprilika i visoke vrućine.

Kazala je da joj Beograd nisu preporučivali zbog hidžaba, komentarima tipa: „OK neće ti niko ništa u turističkim mjestima, ali pazi da ne ideš negdje dalje od centra, nikad ne znaš.“

Nudžejma je inače kćerka poznatog Sirijca Imada al-Husina poznatijeg kao Abu Hamza koji je bez ikakvog razloga proveo sedam godina u pritvoru u Bosni i Hercegovini, da bi u februaru 2016. godine bio pušten na slobodu.

abu-hamza

Nudžejma je napisala da su je na izlazu iz cilja čekala njoj dva omiljena Beograđanina.

"Inače, uvijek pamtite koga ste prvog zagrlili poslije maratona, rekla bih da je to jako bitan moment. Ovaj put to je bio – muftija beogradski. Abdullah Numan. Čovjek kojeg beskrajno cijenim i volim zbog njegove životne priče, kojeg imam u prijateljima na Facebooku, ali ga ranije nisam imala priliku upoznati. Dočekao me s pravim očinskim zagrljajem i tu su iz mene izašle sve one emocije s kojima sam se borila prema izlazu. Drugi je Ivan Ejub Kostić, inače moj dobar prijatelj, čovjek čija je životna priča također fascinantna", napisala je Softić.

Dodala je da su to dva Srbina, dva Beograđanina koji su primili islam.

"Došli su da dočekaju mene, koja sam prva djevojka s hidžabom u historiji Beogradskog maratona koja je u tom gradu istrčala 42,2 kilometra. (A koja o tome nisam ni razmišljala dok mi oni to nisu rekli). Ukazali su mi beskrajnu čast i vječno sam im zahvalna", zaključila je Nudžejma.

 

Ne propustite