OBEĆAO JOJ RADNO MJESTO, POZVAO JE U STAN PA JE SILOVAO: Nakon izlaska iz zatvora, odmah ponovio zločin

Region
OBEĆAO JOJ RADNO MJESTO, POZVAO JE U STAN PA JE SILOVAO: Nakon izlaska iz zatvora, odmah ponovio zločin
pki U stan je žrtvu namamio obećavši joj posao

Silovatelju sa šireg osječkog područja Vrhovni sud potvrdio je kaznu zatvora u trajanju od 10 godina, a vrijeme provedeno u istražnom zatvoru od 30. januara 2016. nadalje uračunava mu se u kaznu. Uz to mora platiti troškove kaznenog postupka i  sudskog paušala. U stan je žrtvu namamio obećavši joj posao, piše Glas Slavonije.

Osuđeni se na prvostupanjsku presudu Županijskog suda u Osijeku, kao i njegov odvjetnik, žalio zbog pogriješno i nepotpuno utvrđenog činjeničnog stanja i visine kazne s prijedlogom da se pobijana presuda ukine i predmet vrati prvostupanjskom sudu na ponovno suđenje i odluku. Vrhovni sud smatrao je da žalba optuženika i njegova odvjetnika, koje su sadržajno iste, nisu osnovane. Iako je, sada pravomoćno osuđeni, tvrdio da je djevojka dobrovoljno došla u njegov stan i nije imala ozljeda karakterističnih za silovanje, već je prikupila dokaze, odnosno uzela uzorak njegove sperme, Vrhovni sud smatrao je da je osječki sud pravilno procijenio sve činjenice na temelju iskaza oštećene, svjedoka te nalaza i mišljenja provedenog biološkog vještačenja.

- Ispravno je sud prvog stupnja obranu optuženika u pobijanoj presudi ocijenio neuvjerljivom te upravljenom na izbjegavanje kaznene odgovornosti, sve tim više jer je optuženik obranu tijekom postupka mijenjao, a za izmjenu obrane sudu nije podastro nikakve, a pogotovo ne uvjerljive razloge. Suprotno obrani optuženika, iskaz oštećene sud je prihvatio kao jasan, logičan i vjerodostojan, pri čemu je važno naglasiti da rezultati ostalih izvedenih dokaza ne upućuju na zaključak da bi oštećenica imala razloga neosnovano teretiti optuženika - navodi se između ostaloga u obrazloženju presude Vrhovnog suda. Kako se dalje navodi, iskaz žrtve u bitnom je potkrijepljen iskazima svjedoka, a posebno njezine sestre i šogora kojima se povjerila odmah nakon događaja. Biološkim vještačenjem pronađen je napadačev DNA na odjeći i tijelu djevojke. “Ne treba zanemariti okolnost, a koju žalitelj gubi iz vida, da je oštećenicu zapravo namamio u svoj stan obećavši da će joj pronaći zaposlenje”, kaže Vrhovni sud.

Ne propustite