Revolucionarni projekt Islamske zajednice u BiH: VAKUFI IMAJU HILJADE HEKTARA ZEMLJIŠTA, ali pogledajte šta su ODLUČILI UČINITI!

Aktuelno
Revolucionarni projekt Islamske zajednice u BiH: VAKUFI IMAJU HILJADE HEKTARA ZEMLJIŠTA, ali pogledajte šta su ODLUČILI UČINITI!
Vakuf je oduvjek bio motor razvoja naših gradova, a sada može doprinijeti i ekonomskom razvoju Bosne i Hercegovine – rekao je direktor Vakufske direkcije Senaid Zajimović.

Bosna i Hercegovina je jedna od država u Evropi koja ima najmanji procenat iskorištenosti obradivog poljoprivrednog zemljišta. No, projekt Vakufske direkcije Islamske zajednice u Bosni i Hercegovine jedan je od onih koji pomjeraju stvari sa mrtve tačke.

Naime, kako je danas rečeno na otvaranju manifestacije Dani Vakufa 2017., u proteklom periodu ova je institucija oživjela više do 200.000 kvadratnih metara nekultivisanih parcela širom zemlje. U projekt je uloženo oko 100.000 maraka, ali će korist biti višestruka i višegodišnja.

  • Vakuf je oduvjek bio motor razvoja naših gradova, a sada može doprinijeti i ekonomskom razvoju Bosne i Hercegovine – rekao je direktor Vakufske direkcije Senaid Zajimović.

Na otvaranju manifestacije prisustvovao je i reisu-l-ulema IZ BiH Husein ef. Kavazović te turski ambasador Halid Koč, te predstavnik Generalne direkcije Turske za vakufe Adnan Ertem.

vakudi

Manifestacija će tokom narednih dana obići veliki broj gradova u BiH, te kroz različite događaje promovirati zadužbu i vakuf kao tekovinu koja je stoljećima donosila opću korist BiH.

Međutim, projekt oživljavanja zemljišta izazvao je oduševljenje brojnih zvanica koji su aplauzom pozdravili aktivnosti.

  • Poslanik Muhammed je rekao: radite za ovaj svijet kao da ćete vječno živjeti, a radite za Onaj svijet kao da ćete sutra umrijeti – istaknuo je Zajimović.

Tokom proteklih mjeseci na desetinama lokacija širom BiH napravljeni su zasadi voćki, oraha, lješnika, kruške, višnje, zatim povrtnih kultura koje će u narednih godinama donositi velike prihode i omogućavati opću korist, pa i nova zapošljavanja. Obzirom da Vakufska direkcija upravlja velikim i brojnim parcelama ovaj projekt će biti nastavljen.

 

 

Ne propustite