POTRESNO

JEZIVA ISPOVIJEST MAJKE ČIJI SIN BOLUJE OD AUTIZMA: Sakrivala sam se u ormar kako bih se zaštitila, grize nas i čupa kosu!

Objavljeno:21.04.2017 - 09:46
A A A Times Arial

Težinu života osoba sa autizmom u BiH upoznala je Eldina Numanović čiji se petnaestogodišnji sin Faris bori sa teškim oblikom ove bolesti, a zbog kojeg se čak sakrivala i ormar kako bi se zaštitila.

Eldina je Farisa rodila u decembru 2002. godine. Rođen je kao zdrav dječak, razvijao se i napredovao kao i ostala djeca. Međutim, prva vakcina promijenila je život porodice Numanović, tako barem smatra Eldina.

"Do prve vakcine, Farisa ništa nije razlikovalo od njegovih vršnjaka. S prvom vakcinom, počinju i prvi problemi. Posle uobičajene visoke temperature, na red je došla nesanica, a zatim je počeo da gubi kontakt očima. Nije reagovao na nas. Kad bismo ga zvali, mislili smo da ne čuje. Stalno je plakao i bio nervozan. Izvršili smo analize. 15 dana je ležao na Pedijatrijskoj klinici u Sarajevu, gde mu je dijagnostikovan autizam." – kaže Eldina.

eldina1

Eldina pojašnjava da su to saznanje prihvatili s nadom da će biti bolje. Međutim, bilo je sve gore.

"Znate ta riječ autizam – mislite proći će, ali vremenom se pomirite s činjenicom da tome nema lijeka. Faris se vodi kao 100% invalid i njemu je pomoć stalno potrebna. Zavisi od nas. Četiri godine je išao u Centar za odgoj, obrazovanje i rehabilitaciju „Vladimir Nazor“. Nije se snašao. Tamo je najviše vremena provodio pored prozora. Druga djeca bi ga ujedala i udarala, on bi im vraćao. Postao je agresivan. Taj period za njega je bio traumatičan. Nakon toga smo odlučili da ga upišemo u Zavod za specijalno obrazovanje i odgoj djece „Mjedenica“ i tamo je trenutno na listi čekanja jer je prerastao uzrast za ranu intervenciju." – ispričala je Eldina Šejli u studiju emisije Ispuni mi želju.

Kao dvanaestogodišnjak, Faris je dobio prvi epileptični napad. Od tada je, kaže majka, još teže.

"Epileptični napad je bio okidač. Nakon toga je bio sve nervozniji, stalno je plakao. Faris koristi i tablete za smirenje i lečenje dijabetesa. U pubertetu je postao jači i agresivniji. Agresivnost ispoljava na različite načine, dovoljno je da ne uradite ono što on želi i priča počinje… U pola noći zna da traži da skinemo vrata. Vodi me za ruku i jasno pokaže šta želi. Znala sam se sakrivati u ormar, kako bih se zaštitila. Navešću vam primjer, dok se vozimo autom, ukoliko na primjer ne skrenemo gdje on kaže, odmah napadne mene ili muža dok vozi. Grize nas i čupa kosu. Zatim, ukoliko napolju čuje zvuk motorne testere, traži da se ugasi, ukoliko se to ne desi, on postaje agresivan, a mi ne možemo komšijama da naredimo šta će i kada raditi-" - kaže Eldina.

Ostatak priče možete pogledati u ovom videu: 

 

(Hayat.ba)

NAJGLEDANIJI VIDEO DANAS NA PORTALU:

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA - Portal Novi.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Novi.ba!