NEMA ZATVORA ZA BANDU DJEČAKA KOJA JE SILOVALA DJEVOJČICU

Objavljeno:20.04.2017 - 23:39
A A A Times Arial

Foto: Ilustracija

Banda tinejdžera koja je seksualno zlostavljala djevojčicu (12) u Subotici, kako saznaje Subotica.co, neće ići u zatvor, a evo kako sud može da ih kazni.

Za početak, zakon koji se bavi maloljetnim delikventima razlikuje dvije grupe počinioca krivičnih djela, i nekoliko vrsta kažnjavanja – u zavisnosti od godina i težine počinjenog djela.

Najprije, kao što je poznato, djeca do 14 godina ne odgovoraju krivično ma kakav zločin počinili. Nedavno je u dječak S.J. (12) u Novom Sadu zapalio beskućnika Dragutina Todorčića, koji je od opekotina preminuo, ali je za ovo ubistvo odgovarala samo njegova majka – i to zbog nebrige u odgajanju djeteta.

Što se tiče mlađih maljoletnika – u koje spadaju tinejdžeri uzrasta 14 i 15 godina – njima, bez obzira na krivično djelo, nije moguće izreći mjeru maloljetničkog zatvora. Najteži oblik kažnjavanja kojem su podložni je smeštanje u popravni dom, što je najteža od tri vaspitne mjere koje im se mogu propisati. Osim toga, sud im može propisati mjere upozorenja i usmjeravanja, te sudski ukor (najblaža mjera) i posebne obaveze poput izvinjenja žrtvi, nadoknade štete, rada u dobrotvorne svrhe… Također, mlađim maljoletnicima se može izreći mjera pojačanog nadzora od strane roditelja, pojačan nadzor u drugoj porodici, smještanje u dnevni boravak uz nadzor socijalnog radnika.

Stariji maloletnici, koji su napunili 16 i 17 godina, mogu biti drastičnije kažnjeni. Na maljoletnički zatvor mogu se osuditi tinejdžeri koji su počinili krivično djelo za koje je zaprijećena kazna zatvora teža od pet godina. Maloljetnički zatvor ne može biti kraći od šest mjeseci ni duži od pet godina. U izuzetnim slučajevima, kada počine djelo za koje je zaprijećena kazna od 20 ili više godina (ili dva djela od najmanje 10 godina), može im se odrediti 10 godina robije.

Dakle, i da su napadači na djevojčicu bili stariji maloletnici – opet ne bi mogli u maljoletnički zatvor.

NAJGLEDANIJI VIDEO DANAS NA PORTALU:

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA - Portal Novi.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Novi.ba!