U Evropu stiže "mekši" Mustang

Tech
U Evropu stiže "mekši" Mustang
Iz Forda je stigla informacija da će se novi Mustang za evropsko tržište nuditi sa mekše podešenim ovjesom u odnosu na model predviđen za sjevernoameričko tržište.

Prvi primjerci u Evropu bi trebali stići u prvom kvartalu naredne godine, a odluka Forda o mekše ovješenom automobilu došla je zbog zapažanja evropskih automobilskih novinara po kojima izvorni Mustang ima previše krut ovjes uz koji bi se na evropskim ulicama i cestama pri malim brzinama ozbiljno narušila udobnost putnika. 

U intervjuu za britanski magazin Autocar direktor inžinjeringa Forda, Raj Nair, rekao je da uz mekši Mustang stiže rizik određenog gubitka upravljivosti automobila, ali će se upornim testiranjima i podešavanjima na kraju stići do prihvatljivog kompromisa. 

Šesta generacija jednog od najpoželjnijih američkih automobila u Evropu stiže sa neovisnim zadnjim sistemom ovjesa i nudit će se sa dvije motorne opcije. Slabiji 2,3-litarski četverocilindarski EcoBoost motor razvija 305 KS i 406 Nm obrtnog momenta, a mnogo primjereniji slavnom imenu je 5-litarski V8 motor koji nudi 420 KS i 528 Nm obrtnog momenta.

Ne propustite