ISTRAŽUJEMO Šta je ZAPRAVO ISTIHARA sa kojom se zastupnik Ahmetović ISMIJAVAO U PARLAMENTU BiH?

Bosna i Hercegovina
ISTRAŽUJEMO Šta je ZAPRAVO ISTIHARA sa kojom se  zastupnik Ahmetović ISMIJAVAO U PARLAMENTU BiH?
Namaz se obavlja po određenim propisima i njime vjernici traže od Allah dž.š da im pomogne u odabiru onoga što je za njih najbolje.

Državni zastupnik Sadik Ahmetović izjavio je danas u Parlamentu BiH da je „klanjao istiharu i vidio koja će firma dobiti posao izgradnje autoputa“. Da li se Ahmetović ismijavio ili je mislio ozbiljno to u ovom trenutku nije jasno, ali je njegova izjava privukla pažnju.

Šta je zapravo istihara, većina građana se zapitala. Istihara namaz je, prema informacijama sa zvanične stranice Islamske zajednice BiH namaz – molitva koju muslimani obavljaju kada su u nekoj dilemi ili životnoj nedoumici.

Namaz se obavlja po određenim propisima i njime vjernici traže od Allah dž.š da im pomogne u odabiru onoga što je za njih najbolje.

No, kako ističe fetva-i-emin IZ BiH Enes ef. Ljevaković i pored klanjanja istihare čovjek odlučuje o tome kako će postupiti. Nema, kako navodi nikakve potvrde da će se riješenje pojaviti bilo kome u snu, kako je to Ahmetović rekao i kako se često pominje u narodu.

  • Nema potvrde u izvorima islama da će se rješenje problema ukazati u snu nakon 3. klanjanja istihare. Moguće je da se desi neki išaret i nakon prvog klanjanja. Ako se to ne desi, onda treba ponavljati klanjanje do sedam puta, ne više. Nema potvrde u izvorima da tom prilikom meleki dolaze u snu. Ako se to i desi, ko kaže da su to isti meleki koji su dolazili Poslaniku a.s. u snu?. Poslanikovi snovi nisu isto što i naši snovi, jer su njegova snoviđenja istinita, a naša ne moraju biti takva – naveo je ef. Ljevaković.

 

  • Moguće je da klanjač usnije nešto što će mu sugerirati da li je bolje da uradi ono što je namjeravao ili ne, a moguće je da se to ne desi. U svakom slučaju, nakon klanjanja istihare namaza čovjek će postupiti onako kako mu srce naginje. Istihara dovom se moli Allah da djelo ili postupak koji odabere bude za njega dobar. Treba uvijek imati na umu da mi nešto možemo voljeti a da to bude loše po nas i obratno, kako se navodi u Kur'anu –istanuo je stručnjak Islamske zajednice u BiH.

 

Ne propustite