POTVRĐENO

AGENCIJA ZA BEZBJEDNOST HRANE: Na tržištu BiH nema zaražene piletine

Objavljeno:20.04.2017 - 15:36
A A A Times Arial

Na tržištu BiH nema piletine proizvođača "Perutnina Ptuj" koja je zaražena salmonelom, potvrđeno je u Agenciji za bezbjednost hrane BiH.

Kompanija "Perutnina Ptuj BH" iz Breze obavijestila je Agenciju za bezbjednost hrane BiH da nije uvozila niti distribuisala na tržište BiH artikl - pileća prsa sa kostima bez kože, čiji je datum proizvodnje 29. mart, a koji je povučen sa tržišta Hrvatske zbog prisustva bakterije salmonela.

Ministarstvo poljoprivrede Hrvatske saopštilo je 15. aprila da se sa tržišta povlače pileća prsa sa kostima bez kože "Perutnine Ptuj", čiji je datum proizvodnje 29. mart, zbog prisustva salmonele.

Uzorkovanje je provedeno u mesnici "Perutnina Ptuj - Pipo" u Zagrebu i tom prilikom je utvrđena bakterija salmonela.

Salmoneloza je zarazna bolest uzrokovana bakterijom iz grupe salmonela. Salmonelozu najčešće uzrokuje hrana životinjskog porekla - jaja, mlijeko i meso, ali i biljna hrana zagađena salmonelom.

Iz Agencije podsjećaju da su za službene kontrole zdravstvene ispravnosti hrane životinjskog porijekla na tržištu BiH nadležni inspekcijski organi entiteta, kantona i distrikta Brčko, dok pri uvozu u BiH službene kontrole sprovodi granična veterinarska inspekcija pri Kancelariji za veterinarstvo BiH.

NAJGLEDANIJI VIDEO DANAS NA PORTALU:

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA - Portal Novi.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Novi.ba!