Napali mladića i silovali ga: Kada je došao u bolnicu, ljekari mu otkrili nešto užasno

Crna hronika
Napali mladića i silovali ga: Kada je došao u bolnicu, ljekari mu otkrili nešto užasno
Mladić (23) u ranim jutarnjim satima pojavio se na vratima hitne pomoći u bolnici na sjeveru Hrvatske sa svojom majkom.

Mladić (23) u ranim jutarnjim satima pojavio se na vratima hitne pomoći u bolnici na sjeveru Hrvatske sa svojom majkom. Doktorima je rekao da trpi velike bolove već nedjelju dana, da više ne može da izdrži i zamolio je za pomoć. Ljekari su ostali zatečeni kad su u tijelu ovog mladića vidjeli nepoznati objekat. Prema neslužbenim infomacijama, 24sata.hr saznaje kako su mladića prvo napali, a onda i silovali nedjelju dana prije dolaska u bolnicu, tačnije prošlog ponedjeljka. Nakon što su ga pretukli, nastavili su da se iživljavaju nad njime koristeći nepoznati predmet.


Iako je zadobio lakše tjelesne povrede, predmet koji su koristili tokom napada ostao je zaglavljen u njegovom tijelu. Zbog silnog straha i srama mladić nikome nije ništa govorio. Sve do trenutka u kada više nije mogao da trpi bolove. Tad je napokon odlučio da se povjeri majci koja ga je odvela u bolnicu.

Ljekari su operacijom uspešno izvadili strani predmet, ali su mladića odlučili da zadrže nekoliko dana na posmatranju. Iako detalji samog događaja nisu poznati, policija je potvrdila prijavu, rekavši da je istraga u toku.

Zbog zaštite žrtve odbili su da iznose detalje. Psihijatar Suzana Večerić kaže da je tipična socijalna posljedica silovanja stigmatizacija žrtve silovanja koja se može pronaći i u razvijenim društvima, a naročito u konzervativno-patrijarhalnim sredinama kao što je Hrvatska.

– Zbog stigme je žrtva postiđena, ponižena, najčešće se povlači i teško se odlučuje da prijavi silovanje – rekla nam je Večerić.

Dodala je kako je u socijalnoj percepciji patrijarhalnog društva silovanje muškarca “više protiv prirodno” što, premda je potpuno netačna glupost, ima neželjeni efekat na muške žrtve silovanja. Ono što je navela kao veliki problem danas su i preblage kazne za napadače.

– U našem društvu kazne za silovatelje su preblage, a sudski proces je najčešće retraumatizacija žrtve. Žrtva često mora davati iskaze više puta, propituje se njen moralni kredibilitet, a silovatelji se puštaju iz pritvora, ako u njemu uopšte i završe – rekla je Večerić.


Prema krivičnom zakonu, osoba koja je osuđena za silovanje može da dobije od jedne do deset godina zatvorske kazne.

– Trebali bismo imati strože kazne, ali ako osoba veruje kako je niko neće uloviti, onda se ni ne boji kazne. U osnovi stroža kazna poslala bi bolju poruku društvu – objašnjava sociološkinja Irena Cajner Mraović.

Dodaje da kad je u pitanju silovanje muškarca, onda su mnogo veće šanse da se događaj neće nikad ni prijaviti jer, uz sav strah koji proživljava žena nakon silovanja, muškarca prati i osjećaj slabosti. U tim trenucima vjeruje kako je trebao biti mnogo jači i kako se njemu to ne nije trebalo da se desi, piše 24sata.hr.

– Pitanje koje se postavlja kad se radi o silovanju žene je da li je to izazvala nečim. To pitanje se ne postavlja u društvu kad se radi o muškarcu, ali inače je stigma koju oni pretrpe znatno veća – govori Mraović.

Primjeri silovanja muškaraca najčešće se mogu pronaći među zatvorenicima. Među poznatijim slučajevima je onaj petorice zatvorenika u osječkom zatvoru koji su prije tri godine silovali “cimera” u ćeliji sapunom i metlom, pa ga tjerali da ih oralno zadovoljava.

Nakon što je sve prijavio policiji, protiv njih je podignuta optužnica.

– Mislim da se jako zanemaruju mesta u kojima znamo da se silovanja muškaraca događaju češće, ali niko o tome ne govori, kao što je vojska, kampusi ili domovi. Mladići su tamo nezaštićeni i treba više o tome da se govori – rekla je Mraović.

Ne propustite