Civilna zaštita PRATI STANJE: Štete na usjevima će biti OGROMNE!

Bosna i Hercegovina
Civilna zaštita PRATI STANJE: Štete na usjevima će biti OGROMNE!
Snijeg koji je jučer popodne počeo padati u centralnim dijelovima Bosne i Hercegovine je bio uredno najavljen i očekivan,

Snijeg koji je jučer popodne počeo padati u centralnim dijelovima Bosne i Hercegovine je bio uredno najavljen i očekivan, kazao je za Novi.ba direktor FUCZ Fahrudin Solak.

Solak je dodao kako jutos velike probleme predstavlja snijeg na drveću koji je težak, te dolazi do lomljenja grana, a na nekim mjestima je došlo i do prekida u snadbijevanju električnom energijom.

– Sve službe koje brinu o tome su na terenu u Sarajevu, Zenici, Olovu, Tuzli i Kladnju te drugim mjestima gdje je palo više snježnog pokrivača. Brzom intervencijom izbjegnuta je mnogo veća šteta, naglasio je Solak.

Iako još uvijek nemaju informacije o štetama na usjevima, Solak smatra kako će biti velikih gubitaka.

- Najveća šteta će biti na onim poljoprivrednim kulturama koje ne mogu podnijeti veće količine snijega, a to se posebno odnosi na maline i jagode. U narednom periodu pokušat ćemo doći do detaljnijih informacija, izjavio je direktor FUCZ.

 

EVAKUACIJA I SPAŠAVANJE

Solak je naglasio kako FUCZ do sada nije zaprimila nijednu dojavu o eventualnoj evakuaciji i spašavanju, ali da su spremni na takav scenario.

- Budući da je ovo nevrijeme uslijedilo nakon lijepog vremena, možda ima negdje ljudi koji su zatrpani na vikendicama. Apelujemo na sve građane da ukoliko se nađu u problemima ili je potreba evakuacija, da pozovu brze brojeve 121 ili 123.

 

APEL GRAĐANIMA

Budući da su nove snježne padavine najavljene za večeras i sutra,apel građanima da vožnju prilagode uslovima na putu i ponesu odgovarajuću opremu.

 

 

 

Ne propustite