AKO STE PLANIRALI NA MORE OVO OBAVEZNO PROČITAJTE: Šta Hrvati priznaju da im nedostaje u ponudi i zašto SU GOSTI OGORČENI!?
Uputili smo se prema Makarskoj rivijeri, tradicionalnoj perjanici predsezone u Dalmaciji koja je svake godine najbolje posjećena već uoči Uskrsa nakon kojega se nastavlja sa prvosvibanjskim prometom i tako sve do vreline ljeta... Odlučili smo provjeriti kako se ti turistički pioniri ovogodišnje sezone, oni koje su prve hoteli primili ovog proljeća, snalaze u našoj pospanoj svakodnevici. Već prvi pogled na mjesne šetnice uz more prepune spuštenih roleta na poslovnim prostorima, zatvorenih ugostiteljskih objekata i trgovina, čiji spokoj remete tek građevinski radovi duž cijele Jadranske magistrale, lupkanje čekića, zvuk brusilice, bojenje fasada, mijenjanje prozora, daje naslutiti s kakvim dojmovima naših predsezonskih posjetitelja ćemo se susresti.
Dosadno? Nama nije!
- Od ponude u mistu imamo otvorenu poštu, dvije trgovine namirnicama, jednu pekarnicu, nekoliko kafića i jednu pizzeriju. I to vam je sve što ćete naći u ovo doba godine, slobodno to napišite. Naš hotel radi cijelu godinu, a zimi u mjestu nema baš ničega. Vrijeme je da kažemo istinu o našem turizmu u predsezoni. Svi dolaze raditi u "špici", uberu vrhnje i profit i nestanu, a to nije turizam kakav bismo trebali imati - ogorčeno nam u Baškoj Vodi govori Marko Luketina, direktor hotela "Slavia", jedinog hotela koji je imao snage tijekom zime držati otvorena vrata gostima.
Prije nekoliko dana i drugi je hotel "Horizont" primio prve goste, ovih dana ih je nekoliko stotina u Baškoj Vodi, susreću se na šetnici, uz more, na terasama. Ali domaćim poduzetnicima njihov broj još nije takav da bi započeli s radom. Rijetki ugostiteljski objekt koji je otvorio svoju terasu i ponudio slastice, sladoled i piće je Zedi Hakiku, ugostitelj čija obitelj već 52 godine na rivi u Baškoj Vodi ima taj objekt.
- Evo, sređujemo terasu i prostor i otvaramo jer mislim da moramo početi raditi ranije jer gostiju već ima, dolaze oni, sjesti će koji, nešto će se uvijek zaraditi... Jako je važno da su hoteli otvoreni, onda gosti dolaze i iz susjednih mjesta - govori nam optimistično Zedi, četvrta generacija ugostitelja u Baškoj Vodi.>>>