Naša tema: Da li je UNIŠTAVANJE "SANITEKSA" najveća afera u Velikoj Kladuši još od AGROKOMERCA!?

Tema sedmice
Naša tema: Da li je UNIŠTAVANJE "SANITEKSA" najveća afera u Velikoj Kladuši još od AGROKOMERCA!?
Za deset godina je vrijednost kapitala „Saniteksa“ smanjena za čak 20 miliona maraka!

Nekada jedan od najvećih proizvođača medicinskih sredstava, sanitetskih i higijenskih proizvoda u bivšoj Jugoslaviji, velikokladuški „Saniteks“ sistematski je i svjesno je urušavan godinama nakon rata u Bosni i Hercegovini.

Razmjere štete koje su nanesene perspektivnoj kompaniji - koja se danas diže iz pepela - sve više izlaze na vidjelo otvarajući jednu od najvećih afera u ovom dijelu Bosne i Hercegovine.

Prema saznanjima portala Novi.ba, dešavanja u „Saniteksu“ privukla su pažnju i istražnih organa, o čemu ćemo naknadno pisati. Za sada, naš portal je došao u posjed ozbiljne analize i javnih podataka o tome kako je nesavjesnim poslovanjem nanošena velika finansijska šteta i narušavan ugled poznatog branda.

Za deset godina je vrijednost kapitala „Saniteksa“ smanjena za čak 20 miliona maraka!

- Konstantno smanjenje vrijednosti osnovnog kapitala Saniteksa d.d. Velika Kladuša s ciljem pokrića gubitaka koji su pratili skoro svaku poslovnu godinu. U tom smislu, ilustracije radi, vrijednost kapitala Saniteksa je 2004. godine iznosila 46 miliona KM a danas 25 miliona (za destak godina smanjena vrijednost kapitala Saniteksa u iznosu od 20 miliona KM) – pokazuju podaci iz izvještaja o poslovanju ovog giganta.

Vrijednost dionice, prema podacima sa berze, od početnih 100,00 KM po dionici smanjena je na iznos od 55,20 KM po dionici.

No, to nije sve. Bivša uprava ove kompanije je stalno smanjivala prihode, koji su na koncu svedeni samo na 4,5 miliona maraka iako su proizvodi imaju svoje tržište, ne samo u BiH nego i u inozemstvu.

Saniteks je osnovan 1962. godine, a tokom proteklih desetljeća izvozio je u desetine država u regiji. Njegovi proizvodi su prepoznati, pa je zato čudno kako je fabrika tako brzo gubila prihode i kapital. Godinama se ništa nije investiralo, ni u proizvodnju niti u objekte. U razgovoru sa uposlenim ove kompanije, saznali smo da je godinama kompanija poslovala netrensparentno te su zabilježena značajna dugovanja prema radnicima i Poreskoj upravi u periodu od 2004. do 2015. (Nastavit će se).

 

Ne propustite