Novim terapijama protiv moždanog udara

Zdrav život
Novim terapijama protiv moždanog udara
Na Neurološkom odjeljenju Bolnice Trebinje ljekari će, osim pregleda krvnih sudova vrata, moći da "rade" i krvne sudove glave.

Na Neurološkom odjeljenju Bolnice Trebinje ljekari će, osim pregleda krvnih sudova vrata, moći da "rade" i krvne sudove glave.

Od 2015. godine planirano je uvođenje savremene trombolitičke terapije, što će omogućiti da se smanji procenat smrtnosti i invalidnosti od moždanog udara, potvrđuje Srni neurolog Dragana Zirojević.

On ističe da odjeljenje treba da dobije i "TCD" aparat za  transkranijalni doppler arterija glave, čime će biti omogućena procjena brzine protoka krvi kroz ove krvne sudove i napominje da je Neurološko odjeljenje u Trebinju jedno od opremljenijih u Srpskoj u svom rangu.

"Na području istočne Hercegovine u porastu je broj oboljelih od moždanog udara, a procenat smrtnosti ovih pacijenata je od  25 do 30 odsto“, upozorava Zirojevićeva. 

Ona ukazuje  veliku podršku direktora Bolnice Zdravke Vreće, koja ima sluha za ovu bolest i njeno liječenje, te je  o trošku bolnice poslala na edukaciju  one zdravstvene radnike  koji su za to izrazili želju, a obezbijeđena je i savremena oprema.

Zirojevićeva napominje da će sa pacijentima na novim terapije raditi edukovani  ljekari Neurološkog odjeljenja. U saradnji sa doktorima iz Banjaluke, te da je uz to potrebna radiloška podrška, kao i koordinisani rad laboratorije, hitne službe i neurologije.

"Moždani udar je bolest modernog doba - on je na trećem mjestu po  smrtnosti, odmah poslije malignih i kardiovaskularnih bolesti“, navela je Zirojevićeva ističući da je u nekim nerazvijenim mjestima moždani udar na drugom ili čak na prvom mjestu.

Takođe, moždani udar ostavlja velike posljedice po pacijenta u smislu invalidetata, pa su važne preventivne mjere i borba protiv faktora rizika među kojima su: šećerna bolest, povišena masnoća u krvi, stres.

U okviru prevencije moždanog udara, koje provodi Društvo doktora i resorno ministarstvo, u Trebinju su rađeni besplatni ultrazvučni pregledi krvnih sudova vrata i glave.

Zirojevićeva ističe da je ukupno pregledano 600 pacijenta i da su kod deset odsto uočene patološke promjene u vidu zakrčenja krvnih sudova, pa su oni upućeni na dalju dijagnostiku kod vaskularnih hirurga. 

Kod velikog broja pacijenata pronađena suženja nisu značajna, ali im je preporučena kontrola u zavisnosti koji stepen stenoze je pronađen. 

"Bazirali smo se na one pacijente koji nemaju nikakve simptome i da ih, ukoliko imaju  patologije na krvnim sudovima, usmjerimo na dalju dijagnostiku i liječenje, te na taj  način spriječimo nastanak moždanog udara“, kaže Zirojevićeva. 

Jedan broj pacijenata pregledao je Toplica Lepić, neurolog sa beogradske VMA koji je ovdašnje ljekare doedukovao za transkranijalni doppler.

Ovaj projekat traje tri godine u Republici Srpskoj, a prvi put se primjenjuje u trebinjskoj bolnici, uz podršku  direktorice Vreće, koja je  dozvolila da određeni dio radnog vremena neurolozi posvete projektu, te ustupila ne samo kadar već i prostorije.

Ne propustite