3 znaka koji pokazuju da ste natprosječno inteligentni. PROVJERITE!

Zanimljivosti
3 znaka koji pokazuju da ste natprosječno inteligentni. PROVJERITE!
Kako možete znati je li netko inteligentan ili nije?

Znanstvenici su otkrili tri stvari koje upućuju da je vaš IQ na zavidnom nivou. Ako nikada niste mjerili svoj kvocijent inteligencije, sada to možete otkriti.

Kako možete znati je li netko inteligentan ili nije? Često je njegov IQ dokaz tomu, ali treba dodatni trud, odnosno vrijeme i novac da bi se to doznalo. Znanstvenici se su brojnim studijama bavili kvocijentom inteligencije, a nemali broj njih upravo se odnosi na to kako se visoki kvocijent inteligencije očituje na vašem ponašanju, životnim navikama, komunikaciji, rješavanju zadataka i problema… Jedna od studija pokušala je dokazati vezu između visokog kvocijenta inteligencije i naših prošlih iskustava. Otkrijte vrijedi li to i za vas…

1. Rano ste naučili čitati

Britanska studija koja je obuhvatila 2000 parova blizanaca otkrila je da djeca koja su naučila čitati ranije su inteligentnija od svoje braće ili sestara blizanaca. Razlog se ne krije u tome, smatraju znanstvenici, da su takva djeca od samog početka bila pametnija, nego da su jednostavno prije započevši s čitanjem postala pametnija, odnosno čitanje i sve što ono donosi učinilo je da budu pametniji.

2. Išli ste kao dijete u muzičku školu

Postoje brojne studije koje pokazuju kako je muzički odgoj odnosno učenje sviranja nekog instrumenta poticalo kod djece verbalnu inteligenciju i sposobnost većeg fokusiranja na ono što rade kao i samokontrole. Psiholog Sylvain Moreno je proveo istraživanje s djecom od kojih je jedna polovina svaki radni dan u sedmici tokom mjesec dana imala sat vremena muzičkuu poduku odnosno učenje odabranog instrumenta. Za to isto vrijeme druga polovina djece prisustvovala su raznim umjetničkim programima – crtanju, plesu… Na kraju eksperimenta pokazalo se kako je 90 posto djece, koja su bila na muzičkoj edukaciji, imala veći verbalni IQ od druge djece.

3. Bili ste strašljivi

Teško je za povjerovati da strah može biti i jedna od pozitivnih čovjekovih osobina, međutim, psihijatar Jeremy Coplan je utvrdio da pacijenti koji pate od anksioznih poremećaja imaju u pravilu veći kvocijent inteligencije od onih koji imaju samo blage simptome. Ovo je potvrdila studija Interdisciplinarnog centra Herzliya iz Izraela. U njoj se naime tvrdi kako su osobe s anksioznim poremećajima sposobne za bolja postignuća nego one koje ne osjećaju nikakav strah niti tremu.

Ne propustite