Utrka u naoružanju

HRVATSKA SE OPASNO NAORUŽAVA: Kupili njemačke haubice, kalibra 155mm, vrijedne 110 miliona KM!

Objavljeno:13.04.2017 - 18:28
A A A Times Arial
Pantzer haubica PzH2000 155 milimetara L52 sposobna je gađati na efektivnim daljinama od 40 kilometara uz mogućnost korištenja “pametnih granata” i istodobnog udara više projektila u isti cilj.
 
Ukupno 16 haubica je Ministarstvo odbrane RH (MORH) nabavilo od Ministarstva odbrane Savezne Republike Njemačke. Od 16 haubica, 12 će biti u operativnoj upotrebi, jedna će služiti za obuku vozača, dok će tri biti korištene za rezervne dijelove.
 
- Ovim činom započinje isporuka ovog moćnog oružja u ukupnoj vrijednosti od oko 55 miliona eura, a njegovom realizacijom je sposobnost Oružanih snaga (OSRH) u ovom području značajno narasla i stavlja nas na nivo najbolje opremljenih topničkih jedinica NATO saveza - rekao je ministar odbrane Damir Krstičević.
 
- Njihovom nabavkom i ulaskom u operativnu upotrebu vatrena moć OSRH višestruko se umnožava, a nivo opremljenosti se znatno podiže i u skladu je s najbolje opremljenim vojskama NATO-a, ali i šire - rekao je načelnik GS OS RH, general zbora Mirko Šundov.
 
Dodao je da samohodne haubice pridonose sposobnosti OSRH za uvjerljivo odvraćanje i odlučnu borbu protiv svake prijetnje suverenitetu i teritorijalnom integritetu RH te da su to sposobnosti kojima pridonose i međunarodnoj sigurnosti te stabilnosti u neposrednom i širem okružju.
 
Prve dvije pristigle haubice biti će smještene na vojnim poligonima “Eugen Kvaternik” na Slunju i “Cerovec” pored Karlovca. Sukladno ugovorenoj dinamici isporuke, dolazak ostalih haubica u Hrvatsku planiran je do kraja 2017. godine, saopćeno je iz Ministarstva odbrane RH.