OBJAVLJENO PISMO ISLAMISTA KOJI SU NAPALI NOGOMETAŠE BORUSSIJE: ‘Ubit ćemo nevjernike, ovo je lista smrti’

Svijet
OBJAVLJENO PISMO ISLAMISTA KOJI SU NAPALI NOGOMETAŠE BORUSSIJE: ‘Ubit ćemo nevjernike, ovo je lista smrti’
Iračanin Abdul Beset al-O., 25-godišnjak je koji je uhapšen zbog sumnje da je napao autobus dortmundske Borussije.

Iračanin Abdul Beset al-O., 25-godišnjak je koji je uhapšen zbog sumnje da je napao autobus dortmundske Borussije. Zasad ne postoje dokazi protiv njega, no sumnja se da je bio član ISIL-a u Iraku.
Terorostima se navodno pridružio 2014., a tada je zapovijedao grupi od deset vojnika. U Tursku je stigao u marta 2015., dok je u Njemačku došao početkom 2016. Osim uhapšenog Abdula Beseta policija je sumnjičila i Nijemca (28) porijeklom iz Libanona, no on je u međuvremenu oslobođen sumnje.

Podsjetimo, u utorak u 19:16 sati autobus u kojem su bili sportaši krenuo je od hotela prema stadionu, kada su eksplodirale tri bombe pune komada metala. Pritom je ozlijeđen nogometaš Marc Bartra, kojem je operirana ruka. Policija ne napad opisala kao terorizam, a pronašli su i dva pisma u kojem se preuzima odgovornost za napad.
U jednom se pismu navodi kako krivnju preuzima radikana ljevica, dok u drugom odgovornost preuzimaju islamisti, piše Bild.

No, policija istražuje i radikalnu desnicu te radikalne navijače kluba RB Leipzig, budući da su početkom veljače te navijače te njihove žene i djecu navijači Borussije gađali kamenjem te psovali.
Jedno od pisama koje su navodno napisali islamisti navodi kako će 12 nevjernika ubiti njihova braća u Njemačkoj. U pismu je prozvana i Angela Merkel zbog napada na kalifat, a na listu smrti upisane su i sve osobe iz javnog života Njemačke.
U pismu se također zahtijeva da se prekinu napadi u Siriji te da se zatvori zračna baza Rammstein.
No, policija sumnja da pismo možda nisu sastavili islamisti, jer nije za njih uobičajeno da ostavljaju pisma i navode zahtjeve, zbog čega vlasti sumanju da su ga sastavili radikalni desničari koji su htjeli prebaciti odgovornost na islamiste i tako ocrniti izbjeglice.

Ne propustite