ONA SPAJA SRBE SA ALBANKAMA ZA 6000 EURA: Na ova pitanja mladoženja mora da odgovori tačno, inače ništa od braka! (FOTO)

Region
ONA SPAJA SRBE SA ALBANKAMA ZA 6000 EURA: Na ova pitanja mladoženja mora da odgovori tačno, inače ništa od braka! (FOTO)
Prethodni tekstovi o Srbima koji se žene Albankama, pokrenuli su lavinu komentara, a mnogi momci su pisali kako ne bi imali ništa protiv da se posredstvom agencije ožene djevojkom iz Albanije.

Prethodni tekstovi o Srbima koji se žene Albankama, pokrenuli su lavinu komentara, a mnogi momci su pisali kako ne bi imali ništa protiv da se posredstvom agencije ožene djevojkom iz Albanije.

Tim povodom ekipa "Telegrafa" razgovarali smo sa Gordanom Hajkoja, porijeklom iz Skadra iz Albanije. Gordana je druga godina Medicinskog fakulteta u Beogradu, a u slobodno vijeme radi kao prevodilac za jedno Udruženje za sklapanje brakova u Raškoj.

– Ranije sam imala više vremena, pa sam se aktivnije tim bavila, jer su zarade prevodioca dobre. A sada odlazim ponekad, koliko mi obaveze na fakultetu dozvole – priča  prelijepa Gordana.

Na pitanje kako to da nekom od mladoženja njena ljepota nije zapela za oko, kroz osmijeh  je rekla da je još mlada i da želi prvo da završi fakultet.

Za početak ljudi koji se obrate Udruženju dobiju album sa slikama od oko 500 djevojaka, a mladoženja izabere 5-6 koje mu se na prvi pogled svide.

Zatim popuni formular o svom imovinskom stanju, da li je bio oženjen, da li ima djecu, nakon toga se dogovara putovanje u Albaniju, gde se obilaze djevojke. Kada se mladoženja odluči za jednu, dogovara se sastanak sa njenom porodicom, gdje obavezno osim roditelja mora da prisustvuje mladin ujak.

marko-i-manjola-milutinovic-srbin-i-albanka-1

– Ako se prevodi u prisustvu svih, onda plaćaju manje, a ako razgovoru prisustvuju samo potencijalni mladenci onda i prevodilac zaradi mnogo više jer je većina posla na njemu.

– Često se desi da dođe do “povišenih tonova”, posebno jer otac garantuje nevinost mlade, a kada kasnije treba mladoženji da se saopšti da mlada ipak nije nevina, neretko nastane haos – priča nam Gordana.

Cijena agencijskih usluga se kreće od 3.000 do 6.000 eura u zavisnosti šta mladoženja traži, od koliko godina želi djevojku, da li mora da bude nevina, kakvo je njegovo imovinsko stanje, to su sve faktori koji su presudni za cijenu. Svi nastoje da što brže završe “posao” jer za svaki dodatni sastanak cijena raste za 200 eura.

– U Albaniji ako djevojka nije udata, ne studira, a ima preko 20 godina, njena okolina je tretira “kao da joj je istekao rok” i ne želi je niko. Takođe Albankama ne predstavlja problem razlika u godinama, bitno je da je mladoženja situiran, da poštuje ženu,  zato se rado udaju za dobrostojeće Srbe i Crnogorce, a ima i onih što se vode logikom – što stariji mladoženja, to bolje jer će prije postati vlasnica svega.

-  Djevojke nisu ljubitelji Albanaca s Kosova, jer često maltretiraju žene, a među Albankama kruži predrasuda i da su siromašni, pa ne predstavljaju poželjne mladoženje – ispričala je Gordana.

To je dosta rizičan posao, jer tim provodadžisanjem određuješ sudbinu ljudima, zato su i skupe usluge Udruženja i svih legalnih agencija i na neki način garantuješ kako za djevojke, tako i za mladoženju.

Ako i djevojka bude na prvi pogled zadovoljna mladoženjom, onda odlazi kod njega u “proveru” imovinskog stanja i da utvrdi istinitost svega napisanog u formularu. Troškove putovanja snosi mladoženja.

– Desilo se i par neprijatnih situacija. Pamtim dvije, jednom kada je mlada pobjegla sa parama i zlatom. Odnijela je od jako bogatog domaćina punu torbu novca i zlata, on je zahtjevao da vrate ukradeno, ali nju više nije želio.

– Druga je kada se mlada žalila na muža jer je alkoholičar i tražila je da je da se vrati kući, jer ju je muž maltretirao, a jedne prilike je uopšte nije vidio i zatvorio je s kravama u štali, pa je jadna žena tamo i prenoćila.

– Sjetila sam se i jednog bizarnog slučaja, kada je deda od 61 godinu tražio nevinu djevojku, mi smo ga odbili, ali na kraju sam čula da je preko ilegalne agencije pronašao i oženio se nevinom djevojkom od 19 godina.

U Raškoj ima 300 albanskih nevesta, a jedne prilike kada se udavala Gordanina drugarica, na njenoj svadbi u Skadru se pojavilo 200 momaka iz Nove Varoši, mladoženjinih prijatelja, koji su došli ne bi li im se posrećilo s nekom Albankom.

 

(Telegraf.rs)

Ne propustite