NOVI.BA NAJAVLJUJE VEČERAŠNJI SUDAR DIVOVA: Bayern ili Real? Njemačka ili Španija? Ronaldo ili Lewandowski?

Fudbal
NOVI.BA NAJAVLJUJE VEČERAŠNJI SUDAR DIVOVA: Bayern ili Real? Njemačka ili Španija? Ronaldo ili Lewandowski?
Teško je na bilo koji način najaviti večerašnji duel u Ligi Prvaka i sudar dva velika, enormno velika fudbalska ili ako hoćete sportska giganta Bayerna iz Minhena i Reala iz Madrida.

Teško je na bilo koji način najaviti večerašnji duel u Ligi Prvaka i sudar dva velika, enormno velika fudbalska ili ako hoćete sportska giganta Bayerna iz Minhena i Reala iz Madrida.

Suvišno je možda i bilo šta reći o ovom duelu, jer da bi se privukli gledaoci dovoljno je samo napisati imena ova dva velikana i imena igrača koji za njih igraju. Ronaldo, Bale, Benzema, Modrić, Ramos s jedne i Neuer, Robben, Lahm, Ribery i Lewandowski s druge strane samo su neka od velikih imena koja će da nas zabavljaju u ovom duelu.  U srijedu navečer, u standradnom terminu Lige Prvaka na Alianz Arenu u Minhenu istrčat će upravo te zvijezde Reala i Bayerna i odigrati prvu polovinu dvomeča četvrtine finala Lige Prvaka.

Definitivno najzvučnija imena, najatraktivniji duel ove faze takmičenja, te veliki ulog same utakmice garantuju nam dobrih stotinu i osamdeset minuta, a u slučaju produžetaka i više, vrhunskog fudbala. S jedne strane stoji njemačka disciplina sa velikim italijanskim strategom Ancelottijem na čelu, a sa druge strane ekipa predvođena jednim od dvojice najboljih igrača današnjice Ronaldom uz pregršt ostalih zvijezda i fudbalskom legendom Zinedineom Zidaneom na klupi. Najtrofejniji njemački i jedan od najtrofejnijih svjetskih (evropskih) klubova protiv najtrofejnijeg i najpopularnijeg kluba na svijetu. Ko je u prednosti? Ko će proći dalje? Ko će najbolje iskoristiti svoje jake strane i prednosti u odnosu na protivnika? Za odgovore na ta pitanja morat' ćemo da sačekamo kraj ovog dvomeča, ali to ne znači da ne možemo da pokušamo što bolje najaviti duel i ukazati na neke moguće scenarije ovog meča.

 

HISTORIJA DUELA

Za početak, historija duela ova dva kluba u Ligi Prvaka u formatu kakav je danas je jako velika. U knock out fazi su se sastali sedam puta od sezone 1999-2000. Svaki njihov duel je bio veliki derbi, sudar titana, čija se dominacija evropskim fudbalom u zadnja dva desetljeća možda i kruniše ovim duelom, jer su po mnogima i jedni i drugi upravo sada, na svom vrhuncu.

Kako iz same prošlosti možemo dosta naučiti evo i pregleda njihovih do sada odigranih, već pomenutih duela u knock out fazi Lige Prvaka:

1999-2000; Polufinale.

Real Madrid 2-0 Bayern Munich
Bayern Munich 2-1 Real Madrid
Real Madrid prošao dalje rezultatom 3-2.

2000-2001; Polufinale.

Real Madrid 0-1 Bayern Munich
Bayern Munich 2-1 Real Madrid
Bayern Munich prošao dalje rezultatom 3-1.

2001-2002; Četvrtfinale.

Bayern Munich 2-1 Real Madrid
Real Madrid 2-0 Bayern Munich
Real Madrid prošao dalje rezultatom 3-2.

2003-2004; Osmina finala.

Bayern Munich 1-1 Real Madrid
Real Madrid 1-0 Bayern Munich
Real Madrid prošao dalje rezultatom  2-1.

2006-2007; Osmina finala.

Real Madrid 3-2 Bayern Munich
Bayern Munich 2-1 Real Madrid
Bayern Munich prošao dalje zbog gola u gostima, ukupan rezultat 4-4.

2011-2012; Polufinale.

Bayern Munich 2-1 Real Madrid
Real Madrid 2-1 Bayern Munich
Bayern Munich prošao na penale rezultatom 3-1.

2013-2014; Polufinale.

Real Madrid 1-0 Bayern Munich
Bayern Munich 0-4 Real Madrid
Real Madrid prošao dalje rezultatom 5-0.

 


Kao što možemo vidjeti iz navedenog, Real Madrid je uspješnija ekipa u duelima ova dva diva, te je u zadnjih sedam duela, četiri puta prošao dalje, dok je Bavarcima to pošlo za rukom tri puta. Svaki dvomeč je bio jako uzbudljiv i neizvjestan do samog kraja kako se iz priloženih rezultata može vidjeti, odim možda ovog posljednjeg gdje je Real odnio pobjedu sa ukupno pet golova razlike. Naši stariji čitaoci će se uvijek sa nostalgijom prisjećati duela koje je naš Hasan Salihamidžić, popularni “Brazzo” vodio sa jednim od najboljih lijevih bočni igrača Robertom Carlosom, fudbalerom “razorne ljevice” upravo na ovim mečevima.

Real Madrid je dakako favorit ovogodišnjeg udela, barem po koeficijentima kladionica, a I zbog toga što je klub iz Madrieda I trenutni šampion ovog takmičenja. Imaju jednog od najboljih igrača na svijetu svih vremena, kojem trenutno I ne ide baš najbolje, daleko je od svoje prave forme, ali Cristiano Ronaldo, je uvijek Cristiano Ronaldo I sigurno uz Messija najveća prevaga za bilo koju ekipu za koju nastupa. Real će morati prvu utakmicu odraditi bez njihovog stuba odbrane Pepea kojem su na zadnoj utakmici Primere napukla dva rebra, a na listi povrijeđenih igrača su I manje važni Coentrao I Vrane. Sa druge strane upitan je nastup prvog golmana Bayerna I po mnogima najboljeg golmana na svijetu Manuela Neuera te Thomasa Mullera, dok će Bayern na ovom meču sigurno biti bez usluga pozdanog štopera Matsa Hummelsa.

Prema svim najavama i sastavima u dosadašnjem dijelu sezone, možemo očekivati ovakve sastave:

jpeg38

Kada se sve uzme u obzir, može se reći da i jedni i drugi nastupaju u manje-više najjačem sastavu osim što je za Bayern sigurno veliki hendikep to što možda neće imati svog prvog čuvara mreže među stativama. Obe ekipe vole da igraju na veliki posjed lopte, vole da dominiraju i stvaraju prilike. Bayern je svoju moć pokazao kako u dvomeču osmine finala protiv slabašnog Arsenala gdje je „utrpao“ deset  „komada“ a primio samo dva, tako i u svojoj zadnjoj utakmici u Bundesligi protiv ljutog rivala iz Dortmunda gdje su slavili sa 4-1. Real Madrid u meč sa Bayernom ulazi poslije remija sa gradskim rivalom Atleticom. Utakmica je završila 1-1, a Real je grčevito ganjao pobjedu kako bi se udaljio od svog najbližeg pratioca u Primeri, Barcelone. Madriđani su u osmini finala savladali Napoli ukupnim rezultatom 6-2 (Dva puta po 3-1).

Ako uzmemo u obzir sve napisano do sada, dakle, ne baš najbolju formu Realove prve zvijezde Ronalda, odsustvo iskusnog „razbijača“ Pepea, te to da Bayern igra u vrhunskoj formi i sjajni su na domaćem terenu, i da su kroz historiju najčešće pobjeđivali Real na svom stadionu, blagu prednost u prvoj utakmici dajemo timu iz Minhena te prognoziramo minimalnu pobjedu Bavaraca, mada će Real sigurno teško prodati svoju kožu i sigurno da ih i dalje vidimo kao favorite za prolaz u ovom dvomeču. 

Prognoza rezultata: Bayer Munchen 2 – 1 Real Madrid

Ne propustite