OTKRIVAMO DETALJE DANAŠNJEG SASTANKA: Šta planira uraditi Ante Ramljak sa Konzumom u BiH!?

Aktuelno
OTKRIVAMO DETALJE DANAŠNJEG SASTANKA: Šta planira uraditi Ante Ramljak sa Konzumom u BiH!?
Prema posljednjim informacijama kojim raspolaže Vlada FBiH do 31. decembra prošle godine dug prema dobavljačima u BiH je veći od 318 miliona KM

Nakon što je imenovan za povjerenika Vlade Republike Hrvatske za kompaniju Agrokor, Ante Ramljak je hitno naredio firmi Konzum BiH da u prioritetu naredne isplate budu hrvatski dobavljači, dok za dobavljače iz BiH tu nema mjesta, saznaje portal Novi.ba iz dobro obaviještenih izvora.

Kako je za portal Novi.ba izjavio izvor u Vladi FBiH koji je direktno učestvovao u današnjim pregovorima sa predstavnicima Agrokora i Ambasadorom Hrvatske u BiH Ivanom Del Vechiom, ovim potezom Ramljak želi izvući novac iz BiH u Hrvatsku, ostaviši dobavljače iz BiH na cijedilu.

Sve podsjeća na slučaj TUŠ iz 2014. godine kada je ova slovenačka firma ojadila mnoge bh. dobavljače i do dan danas mnogi se nisu oporavili.

Konzum u BiH ima daleko više prodajnih centara nego što je TUŠ imao i nemoguće je procijeniti kakve posljedice bi tek po ekonomiju BiH bile da se ostvari plan izvlačenja novca.

Ramljaku je logično da prvo podmiri hrvatske dobavljače kako bi smirio tamošnju javnost i donekle vratio povjerenje u vladu koju vodi Andrej Plenković, jer je u pitanju 40.000 radnih mjesta koje Agrokor ima u susjednoj Hrvatskoj.

Tek treba uslijediti reakcija Vanjskotrgovinske komore BiH, Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa i drugih nadležnih tijela, institucija i udruženja kako bi se zaustavila potencijalna i daleko opasnija i veća prevara od slučaja TUŠ.

“Prema posljednjim informacijama kojim raspolaže Vlada FBiH do 31. decembra prošle godine dug prema dobavljačima u BiH je veći od 318 miliona KM”, izjavio je danas na konferenciji za medije premijer FBiH Fadil Novalić.

Prema izvještajima pojedinih medija, Konzum je već počeo zatvarati prodavnice u BiH, tako je u Mostaru jedna prodavnica zatvorena 31. marta, a uskoro se očekuje zatvaranje još jedne prodavnice u ovom gradu.  

Agrokor u BiH u svom sastavu ima firme Konzum BiH, Ledo BiH, Sarajevski Kiseljak i Velpro.

Ne propustite